Više od 200 poljoprivrednih proizvođača i stručnjaka sudjelovalo je na 1. Agrokonferenciji koju je organizirala tvrtka BASF u Zagrebu, 28. siječnja u hotelu Zovko, a na kojoj su sudionicima predstavljena rješenja za zaštitu soje i žitarica.

Sve okupljene pozdravio je Andrija Lilić, BASF-ov stručnjak koji je naglasio kako je izazov u današnjoj poljoprivrednoj proizvodnji prilagodba na promjene, od klimatskih do tržišnih i pritom je istaknuo kako BASF posebno pridaje pozornost soji i žitaricama jer za te kulture imaju izvrsna rješenja u zaštiti od bolesti i korova.

Prvo predavanje održala je Jadranka Aleksić, tehnička menadžerica za Hrvatsku i Sloveniju, koja je govorila o problemu suzbijanja korova u soji, budući da se korovi sve više šire, također pokazuju rezistentnost na herbicide, kojih je sve manje zbog uredbi Europske komisije kojima se mnoge djelatne tvari povlače s tržišta, a često je prisutno i oštećenje od herbicida, budući da je soja osjetljiva i svako odstupanje od uputa proizvođača sredstava za zaštitu bilja može uzrokovati fitotoksičan učinak na biljku.

BASF je razvio strategiju suzbijanja korova u soji, pa se preporuča tehnologija kombiniranog tretiranja prvo zemljišnim herbicidima, potom suzbijanje korova nakon ponika, odnosno rani post-em, te po potrebi korektivno tretiranje . Prednost takve strategije je širi spektar djelovanja herbicida i učinkovitije suzbijanje korova, fleksibilnija primjena i manji rizik od pojave fitotoksičnosti.

 class=

Frontier X2 je zemljišni herbicid koji ima izvrstan učinak na uskolisne korove, ali i na širokolisne korove i primjenjuje se u dozi od 1l/ha uz dodatak herbicida s djelatnom tvari metribuzinom (0,4 l/ha).

Za primjenu herbicida Corum, obavezno treba pratiti fazu razvoja korova, a ne soje, kako mnogi griješe, pa s fleksibilnom primjenom: jednokratno 1,9 l/ha + 1l/ha okvašivača DASH, ili u split aplikaciji 0,95 l/ha Corum + 0,5 Dash i ponovno 0,95 l/ha Corum+0,5 l/ha Dash, uz suzbijanje već isklijalih, osigurava se kontrola i naknadnog ponika korova.

Focus Ultra u dozi od 1,5 l/ha + okvašivač, rješava divlji sirak i za sljedeću ratarsku kulturu nakon soje.

BASF-ov stručnjak Robert Bačaj održao je predavanje u kojem je naglasio da je BASF-ovo rješenje za suzbijanje korova herbicid Biathlon, koji suzbija najznačajnije širokolisne korove koji drugi ne mogu.

Kako uspješno zaštititi žitarice od bolesti objasnila je BASF-ova menadžerica za usjeve Alma Udovčić, koja je istaknula kako je još jesenas detektiran velik potencijal zaraza žitarica od bolesti  i kako treba zaštititi list zastavičar koji s 2.listom čini 60% prinosa. Fungicid Priaxor osigurava siguran i snažan start žitarica štiteći usjev od bolesti.

Duet Ultra u kombinaciji s Karambom daje najkvalitetniju zaštitu klasa, a Systiva kojom se tretira sjeme omogućava zaštitu od samog početka.

Ante Rogić sudionicima Agrokonferencije predstavio je specijalnu ponudu BASF-a –cashback, odnosno isplatu 370 kn svakom proizvođaču koji poštom u BASF pošalje etikete pakiranja Priaxora i Biathlona za površinu od 20ha. Uzmite te novce! Zaštitite svoje usjeve i pritom uštedite, poručio je proizvođačima Rogić.

Na kraju konferencije BASF je dodijelio 2 litre visokoprinosnog sredstva sretnim sudionicima skupa: Domagoju Sajkoviću iz Siska, Ivanu Mikleniću iz Kutine, te Siniši Hrgoviću iz Slatine.

Svi koji nisu mogli sudjelovati na Agrokonferenciji u Zagrebu, imaju priliku doći 30.siječnja u Čepin u restoran Crna svinja, gdje će se od 10:00h održati još jedna BASF-ova Agrokonferencija.

Prethodni članakPolijeganje rasada spriječite kombinacijom Kekkilä supstrata, Rhyzo biostimulatora korijena i Coopersoil-om
Sljedeći članakBromelije – egzotične i nezahtjevne ljepotice
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.