Ministrica poljoprivrede je 3. ožujka 2023. sudjelovala na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Kaštela.

U sklopu svečane sjednice povodom Dana Grada Kaštela zaslužnima su dodijeljene nagrade i priznanja za doprinos razvoju ove lokalne sredine.

Kroz Program ruralnog razvoja u Splitsko-dalmatinskoj županiji do sada je ugovoreno 108,5 milijuna eura. Isplaćeno je 89,4 milijuna eura potpore. Od toga je u Kaštelima ugovoreno 1,6 milijuna eura potpore. U županiji se kontinuirano ulaže i u razvoj temeljnih usluga i lokalne infrastrukture kroz Mjeru 7. Ugovoreno je 25,7 milijuna eura potpora što uključuje ulaganja u 19 vrtića, 8 vatrogasnih i kulturnih domova te 6 nerazvrstanih cesta.

Splitsko-dalmatinska županija ima i izuzetan ribarski potencijal. U okviru provedbe Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo korisnicima je do sada odobreno više od 48 milijuna eura potpore. Pri tome se na području Kaštela nalazi i ribarska luka Brižine za koju je dodijeljena potpora u najvišem iznosu od gotovo 5 milijuna eura te je uspješnom realizacijom ulaganja u infrastrukturu izgradnjom dodatnih sadržaja za ribare postavljen temelj za daljnji razvoj sektora na širem području.

Kaštelanskim poljima prevladavaju vinogradi i maslinici, pri čemu se ističe stara autohtona sorta kaštelanski crljenak od koje potječu talijanski primitivo, američki zinfandel i plavac mali. Na ovom poviješću bogatom lokalitetu nalazi se i maslina stara 1500 godina – Mastrinka. Prema površini najznačajnija proizvodnja maslina je upravo u Splitsko-dalmatinskoj županiji s 3.320 ha, ukupna poljoprivredna proizvodnja se odvija na 23 857 hektara uz 13 245 poljoprivrednika, a njihov broj je u odnosu na 2015. godinu povećan za 24 %. Na ovom području proizvodi se deset poznatih tradicionalnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda zaštićenih u Europskoj uniji, riječ je o delikatesama koje Hrvatsku čine prepoznatljivima na razini Europe.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje