Ministrica poljoprivrede je 3. ožujka 2023. sudjelovala na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Kaštela.

U sklopu svečane sjednice povodom Dana Grada Kaštela zaslužnima su dodijeljene nagrade i priznanja za doprinos razvoju ove lokalne sredine.

Kroz Program ruralnog razvoja u Splitsko-dalmatinskoj županiji do sada je ugovoreno 108,5 milijuna eura. Isplaćeno je 89,4 milijuna eura potpore. Od toga je u Kaštelima ugovoreno 1,6 milijuna eura potpore. U županiji se kontinuirano ulaže i u razvoj temeljnih usluga i lokalne infrastrukture kroz Mjeru 7. Ugovoreno je 25,7 milijuna eura potpora što uključuje ulaganja u 19 vrtića, 8 vatrogasnih i kulturnih domova te 6 nerazvrstanih cesta.

Splitsko-dalmatinska županija ima i izuzetan ribarski potencijal. U okviru provedbe Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo korisnicima je do sada odobreno više od 48 milijuna eura potpore. Pri tome se na području Kaštela nalazi i ribarska luka Brižine za koju je dodijeljena potpora u najvišem iznosu od gotovo 5 milijuna eura te je uspješnom realizacijom ulaganja u infrastrukturu izgradnjom dodatnih sadržaja za ribare postavljen temelj za daljnji razvoj sektora na širem području.

Kaštelanskim poljima prevladavaju vinogradi i maslinici, pri čemu se ističe stara autohtona sorta kaštelanski crljenak od koje potječu talijanski primitivo, američki zinfandel i plavac mali. Na ovom poviješću bogatom lokalitetu nalazi se i maslina stara 1500 godina – Mastrinka. Prema površini najznačajnija proizvodnja maslina je upravo u Splitsko-dalmatinskoj županiji s 3.320 ha, ukupna poljoprivredna proizvodnja se odvija na 23 857 hektara uz 13 245 poljoprivrednika, a njihov broj je u odnosu na 2015. godinu povećan za 24 %. Na ovom području proizvodi se deset poznatih tradicionalnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda zaštićenih u Europskoj uniji, riječ je o delikatesama koje Hrvatsku čine prepoznatljivima na razini Europe.