Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je održala 1. ožujka 2022. u Ministarstvu poljoprivrede sastanak s predstavnicima ključnih hrvatskih tvrtki u sektoru ratarstva. Isti dan nastavili su se sektorski dijalozi i s predstavnicima stočarstva te mesne industrije. Povod sastanka je rast cijena gnojiva i energenata te trenutna kriza u Ukrajini. Rast cijena i kriza stvaraju poremećaje u prehrambenim sustavima na cijelom svjetskom tržištu.

Predstavnici proizvođača ratarskog sektora su istaknuli raspoloživost trenutnih zaliha. Svi su se složili kako su u ovom trenutku zalihe dostatne i kako nema razloga za brigu oko eventualne nestašice pšenice. Ukrajina je peti najveći svjetski izvoznik pšenice, kao i najveći svjetski izvoznik sjemenskih ulja. Svi su se složili kako nas kao posljedica trenutne krize u Ukrajini očekuje posebno važna i izazovna proljetna sjetva. Također i da je ratarstvo važan faktor u opstojnosti svi ostalih poljoprivrednih proizvodnji. Također, razgovaralo se i o očekivanjima od proljetne, ali i jesenske sjetve. Zatim o posljedicama rasta cijena plina i mineralnih gnojiva s kojima se susreću.

Također, brojni predstavnici mesne industrije odazvali su se sastanku i pohvalili dosadašnje mjere pomoći resornog Ministarstva. Ipak, izrazili su bojazan zbog niza aktualnih izaziva koji se u velikoj mjeri održavaju na sektor stočarstva. Ministrica Vučković je istaknula kako, uz zajedničku zabrinutost zbog tržišnih poremećaja, pozitivnim smatra daljnji interes za investicijskim ciklusom koji je započeo natječajem za ulaganja u reprocentre. Nastavio se ulaganjima u tovilišta te kako je tijekom 2021. godine Hrvatska uspjela notificirati velik broj mjera pred Europskom komisijom. Takav rad nastavit će i dalje s ciljem iznalaženja rješenja u ovim specifičnim okolnostima.

U pripremi su programi pomoći za poljoprivrednike i ribare, vrijedni 250 milijuna kuna. Vlada RH je sredinom veljače predstavila paket mjera za ublažavanje rasta cijena zbog poskupljenja energenata. On uključuje smanjivanje PDV-a na hranu i na poljoprivredne inpute i to na 5 %. Naime, s postojeće stope od 13 % na svježe meso, ribu, jaja, voće, povrće, jestiva ulja i masti, dječju hranu; troškove u poljoprivredi – sadnice, gnojivo, pesticide, stopa će se spustiti na najnižu stopu PDV-a od 5 %. Dodatno, smanjit će se i stopa PDV-a na maslac i margarin, s trenutnih 25 na 5 %.