Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je održala 1. ožujka 2022. u Ministarstvu poljoprivrede sastanak s predstavnicima ključnih hrvatskih tvrtki u sektoru ratarstva. Isti dan nastavili su se sektorski dijalozi i s predstavnicima stočarstva te mesne industrije. Povod sastanka je rast cijena gnojiva i energenata te trenutna kriza u Ukrajini. Rast cijena i kriza stvaraju poremećaje u prehrambenim sustavima na cijelom svjetskom tržištu.

Predstavnici proizvođača ratarskog sektora su istaknuli raspoloživost trenutnih zaliha. Svi su se složili kako su u ovom trenutku zalihe dostatne i kako nema razloga za brigu oko eventualne nestašice pšenice. Ukrajina je peti najveći svjetski izvoznik pšenice, kao i najveći svjetski izvoznik sjemenskih ulja. Svi su se složili kako nas kao posljedica trenutne krize u Ukrajini očekuje posebno važna i izazovna proljetna sjetva. Također i da je ratarstvo važan faktor u opstojnosti svi ostalih poljoprivrednih proizvodnji. Također, razgovaralo se i o očekivanjima od proljetne, ali i jesenske sjetve. Zatim o posljedicama rasta cijena plina i mineralnih gnojiva s kojima se susreću.

Također, brojni predstavnici mesne industrije odazvali su se sastanku i pohvalili dosadašnje mjere pomoći resornog Ministarstva. Ipak, izrazili su bojazan zbog niza aktualnih izaziva koji se u velikoj mjeri održavaju na sektor stočarstva. Ministrica Vučković je istaknula kako, uz zajedničku zabrinutost zbog tržišnih poremećaja, pozitivnim smatra daljnji interes za investicijskim ciklusom koji je započeo natječajem za ulaganja u reprocentre. Nastavio se ulaganjima u tovilišta te kako je tijekom 2021. godine Hrvatska uspjela notificirati velik broj mjera pred Europskom komisijom. Takav rad nastavit će i dalje s ciljem iznalaženja rješenja u ovim specifičnim okolnostima.

U pripremi su programi pomoći za poljoprivrednike i ribare, vrijedni 250 milijuna kuna. Vlada RH je sredinom veljače predstavila paket mjera za ublažavanje rasta cijena zbog poskupljenja energenata. On uključuje smanjivanje PDV-a na hranu i na poljoprivredne inpute i to na 5 %. Naime, s postojeće stope od 13 % na svježe meso, ribu, jaja, voće, povrće, jestiva ulja i masti, dječju hranu; troškove u poljoprivredi – sadnice, gnojivo, pesticide, stopa će se spustiti na najnižu stopu PDV-a od 5 %. Dodatno, smanjit će se i stopa PDV-a na maslac i margarin, s trenutnih 25 na 5 %.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje