Krajem srpnja, na parceli Brezine, u Čabrajima (Grad Križevci), vlasnika Crnčić Mladena održano je 18. Županijsko natjecanje orača Koprivničko-križevačke županije. Organizatori natjecanja bili su Udruga orača koprivničko-križevačke županije i Ministarstvo poljoprivrede (Savjetodavna služba). Kao i svake godine suorganizaciju i značajnu financijsku potporu pružila je Koprivničko-križevačka županija i grad – domaćin natjecanja u oranju, Grad Križevci.

Natjecanje je otvorio državni tajnik u ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak i ovom prigodom istaknuo kako je Koprivničko-križevačka županija jedna od prvih županija koja je organizirala ovakav tip natjecanja u vrijeme korona krize. Sve prisutne pozdravio je predsjednik Udruge orača Koprivničko-križevačke županije, Darko Novotni, a ispred domaćina – Grada Križevaca, gradonačelnik Mario Rajn. Koprivničko – križevački župan Darko Koren je naglasio važnost manifestacije te zadovoljstvo na postignutim rezultatima na državnim, a i na međunarodnim natjecanjima. Natjecatelji-orači u Koprivničko-križevačkoj županiji nadmeću se već dvanaestu godinu u vještini oranja u dvije kategorije: plugovima ravnjacima i plugovima premetnjacima.

Nova kategorija u natjecanju

Ukupno se ove godine u vještini oranja natjecalo 6 ekipa, 4 u kategoriji ravnjaka i 2 u kategoriji premetnjaka, a ove je godine uvedena novina, natjecanje u kategoriji oldtajmera s tri natjecatelja. Voditelj natjecanja, Siniša Hrgović  koji je ujedno trener hrvatske oračke reprezentacije, brinuo je da na natjecateljskoj parceli sve bude u natjecateljskom duhu, uz poštivanje pravila natjecateljskog oranja, a suci su (Ana-Marija Čajkulić, Ivan Ključec, Željko Ferenc i Stjepan Pokrivač,  sami natjecatelji u oranju, ali i educirani suci) ocijenili  ravninu, ujednačenost, slaganje i nalijeganje brazdi. Učenici Srednje gospodarske škole iz Križevaca izmjerili su dubinu oranja.

 class=
Natjecanje u oranju oldtimerima
 class=

Dva najuspješnija orača u kategoriji plugova premetnjaka su:

  1. Zoran Radiček iz Šoprona (Općina Kalnik)
  2. Josip Lukačić iz Ivanca Križevačkog (Grad Križevci)

U kategoriji plugova ravnjaka najbolje su orali:

  1. Saša Višak iz Kamenice (Općina Kalnik)
  2. Mladen Crnčić iz Gornje Glogovnice (Grad Križevci)
  3. Marijan Stanešić (Grad Đurđevac)

U kategoriji oldtajmera najbolje su orali:

  1. Valent Sokolić iz Donje Glogovnice (Grad Križevci)
  2. Ivica Miglez iz Križevaca (Grad Križevci)
  3. Blaž Tomijek i njegov pomoćnik Tomislav Bukovčan iz Križevačkog Ivanca (Grad Križevci)

Državno natjecanje u oranju RH se zbog epidemiološke situacije sa COVID-19 neće održati te se planira da pobjednici sudjeluju na natjecanjima iduće godine. Ovom prigodom zahvaljujemo na pomoći svima koji su omogućili održavanje ovog natjecanja.