Krajem srpnja, na parceli Brezine, u Čabrajima (Grad Križevci), vlasnika Crnčić Mladena održano je 18. Županijsko natjecanje orača Koprivničko-križevačke županije. Organizatori natjecanja bili su Udruga orača koprivničko-križevačke županije i Ministarstvo poljoprivrede (Savjetodavna služba). Kao i svake godine suorganizaciju i značajnu financijsku potporu pružila je Koprivničko-križevačka županija i grad – domaćin natjecanja u oranju, Grad Križevci.

Natjecanje je otvorio državni tajnik u ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak i ovom prigodom istaknuo kako je Koprivničko-križevačka županija jedna od prvih županija koja je organizirala ovakav tip natjecanja u vrijeme korona krize. Sve prisutne pozdravio je predsjednik Udruge orača Koprivničko-križevačke županije, Darko Novotni, a ispred domaćina – Grada Križevaca, gradonačelnik Mario Rajn. Koprivničko – križevački župan Darko Koren je naglasio važnost manifestacije te zadovoljstvo na postignutim rezultatima na državnim, a i na međunarodnim natjecanjima. Natjecatelji-orači u Koprivničko-križevačkoj županiji nadmeću se već dvanaestu godinu u vještini oranja u dvije kategorije: plugovima ravnjacima i plugovima premetnjacima.

Nova kategorija u natjecanju

Ukupno se ove godine u vještini oranja natjecalo 6 ekipa, 4 u kategoriji ravnjaka i 2 u kategoriji premetnjaka, a ove je godine uvedena novina, natjecanje u kategoriji oldtajmera s tri natjecatelja. Voditelj natjecanja, Siniša Hrgović  koji je ujedno trener hrvatske oračke reprezentacije, brinuo je da na natjecateljskoj parceli sve bude u natjecateljskom duhu, uz poštivanje pravila natjecateljskog oranja, a suci su (Ana-Marija Čajkulić, Ivan Ključec, Željko Ferenc i Stjepan Pokrivač,  sami natjecatelji u oranju, ali i educirani suci) ocijenili  ravninu, ujednačenost, slaganje i nalijeganje brazdi. Učenici Srednje gospodarske škole iz Križevaca izmjerili su dubinu oranja.

 class=
Natjecanje u oranju oldtimerima
 class=

Dva najuspješnija orača u kategoriji plugova premetnjaka su:

  1. Zoran Radiček iz Šoprona (Općina Kalnik)
  2. Josip Lukačić iz Ivanca Križevačkog (Grad Križevci)

U kategoriji plugova ravnjaka najbolje su orali:

  1. Saša Višak iz Kamenice (Općina Kalnik)
  2. Mladen Crnčić iz Gornje Glogovnice (Grad Križevci)
  3. Marijan Stanešić (Grad Đurđevac)

U kategoriji oldtajmera najbolje su orali:

  1. Valent Sokolić iz Donje Glogovnice (Grad Križevci)
  2. Ivica Miglez iz Križevaca (Grad Križevci)
  3. Blaž Tomijek i njegov pomoćnik Tomislav Bukovčan iz Križevačkog Ivanca (Grad Križevci)

Državno natjecanje u oranju RH se zbog epidemiološke situacije sa COVID-19 neće održati te se planira da pobjednici sudjeluju na natjecanjima iduće godine. Ovom prigodom zahvaljujemo na pomoći svima koji su omogućili održavanje ovog natjecanja.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje