Niti obilna kiša koja je padala u subotu 02.09.2017. na području Kupinečkog Kraljevca u Zagrebu, gdje je održano 15. Natjecanje u oranju Republike Hrvatske i 6. Natjecanje u oranju konjima, nije spriječila da se ova zanimljiva i važna manifestacija održi u dobrom raspoloženju svih prisutnih.

Natjecanju je pristupilo 30 orača i to 15 u kategoriji plugova premetnjaka, te 15 u kategoriji plugova ravnjaka, dok je natjecanju oranja konjima pristupilo 6 natjecatelja. Radivoj Rekić iz Virovitičko-podravske županije pobjednik je u kategoriji pluga ravnjaka, drugo mjesto osvojio je Saša Višak iz Koprivničko-križevačke županije, dok je treće mjesto pripalo Miji Samardžiji iz Požeško-slavonske županije. Zoran Piskač iz Bjelovarsko-bilogorske županije pobjednik je u kategoriji pluga premetnjaka, drugo mjesto pripalo je Ivanu Spudiću iz Karlovačka županija, a treće je osvojio Zoran Radiček iz Koprivničko-križevačke županije. Ekipno je Koprivničko-križevačka županija zauzela prvo mjesto. Rekić i Piskač kao pobjednici nacionalnog natjecanja, predstavljat će Hrvatsku na svjetskom natjecanju o oranju koje će se slijedeće godine održati u Njemačkoj. Titulu najboljeg orača konjima ponio je Josip Dorić iz Brodsko-posavske županije, drugoplasirani je Ivan Dugaja iz Virovitičko-podravske županije, a trećeplasirani je Mirko Majsec iz Krapinsko-zagorske županije. Organizatori natjecanju bili su Hrvatska udruga za organizaciju natjecanja orača (HUONO), Grad Zagreb, Savjetodavna služba i Udruga orača Grada Zagreba (UOGZ) uz suorganizaciju Zagrebačkog Holdinga d.o.o., Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika (HUMP), tvrtke Fragaria d.o.o. i Poljoprivredne škole Zagreb, uz pokroviteljstvo gradonačelnika Grada Zagreba i Ministarstva poljoprivrede.

Na natjecanju su se tako pojavili i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić kao i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić koji su se također odvažili orati, te tako otvorili natjecanja u oranju koja se održavaju s ciljem očuvanja i unapređenja vještine oranja, razvoja i primjene novih tehničkih dostignuća u poljoprivrednoj proizvodnji te poticanja razmjene iskustava između poljoprivrednika te svih dionika na županijskim, državnim te svjetskim natjecanjima što govori o značaju natjecanja u oranju.

Za dobre rezultate u poljoprivredi potrebno je puno znanja, ali i suvremene mehanizacije s kojom je moguće brže i kvalitetnije pripremiti tlo za dobre prinose. Protekle godine bile su opterećene problemima, posebice manjkom novca i mehanizacije s kojom raspolažu hrvatski poljoprivrednici, koja je gotovo za staro željezo. Prosječna starost traktora je 30 godina. Od 114.313 registriranih traktora samo njih 590 nabavljeno je prošle godine. Međutim, ti negativni trendovi odlaze u prošlost i već se vide rezultati. Uz bolju dostupnost EU novca koju smo osigurali, intenzivno radimo i na povoljnijim financijskim kreditima uz kamatnu stopu od 0,5 do 1,5 posto, što će poljoprivrednicima omogućiti da dio sredstava kojim moraju nadopuniti svoje EU investicije dobiju pod povoljnim uvjetima, izjavio je ministar Tolušić na otvorenju.

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić zaželio je oračima mnogo sreće i ravnu brazdu te je s obzirom na vremenske prilike i kišu koja je padala pozvao sve prisutne rečenicom „Nemojmo čekati, idemo orati!“, ali nije propustio naglasiti da Grad Zagreb sa Zagrebačkom županijom proizvodi najviše hrane u Hrvatskoj, a jedan od razloga su i brojne subvencije koje osiguravaju.

Zdravko Tušek, ravnatelj Savjetodavne službe  rekao je da se pravilnim oranjem postiže 8 posto veći prinos u ratarskoj proizvodnji. Upravo zato, kako je zaključio, Savjetodavna služba pokrenula je ovo natjecanje koje je prije 60 godina prvi puta održano na području Grada Zagreba. Predsjednica HUONO-a i jedina dosadašnja hrvatska oračica Draženka Grah prilikom otvorenja je rekla kako se nada da će se uskoro pojaviti još žena koje će se natjecati, a natjecateljima je zaželjela ravnu brazdu i puno uspjeha. Pozvala je ministra Tolušića na zajedničku suradnju za razvoj poljoprivrede kao najveće i najvažnije grane u cijelom svijetu. Poljoprivreda je osnova života i hrane, a zbog nje sam i ja danas takva kakva jesam – ponosna što sam dijete poljoprivrednika, tom je prigodom izjavila Grah.

Natjecatelje i njihovo oranje ocjenjivali su certificirani suci koji sagledavaju više parametara. Svaka županijska udruga imenuje po dva iskusna i stručna suca sposobna pratiti orače kao treneri.

Prilikom ocjenjivanja se ne ocjenjuje brzina nego kvaliteta oranja. Suci ocjenjuju sljedeće elemente: otvaranje prve brazde, naor, sjetveni sloj, ulaze i izlaze parcele, razor, pravac. Natjecanje se odvija po pravilima Svjetske oračke organizacije (World Ploughing Organization). Postoje i negativni bodovi koji se uračunavaju u konačni izračun bodova.

Neosporan je izniman trud svih onih koji su sudjelovali u organizaciji Državnog natjecanja u oranju RH, koji se bez obzira na vremenske (ne)prilike održao uz bogat kulturno-umjetnički program i gastronomsku ponudu, a bile su organizirane i vožnje kočijama i jahanje konja te ponija. Također, bilo je 30-ak štandova za predstavljanje i promociju županija i OPG-a.

Gospodarski list bio je medijski pokrovitelj natjecanja, a pobjednicima ovim putem želimo mnogo sreće i uspjeha na Svjetskom natjecanju u oranju!

 

Ivan Stupnišek, mag. ing. agr.

Prethodni članakPotpisani ugovori za vodoopskrbu vrijedni 164 milijuna kuna
Sljedeći članakMinistar Tolušić na otvorenju Sustava navodnjavanja Kapinci-Vaška
Ivan Stupnišek, mag. ing. agr.
Rođen 1985. g. u Zagrebu, gdje završava osnovnu i srednju školu za dentalnog tehničara, te poslije pripravničkog staža u Stomatološkoj poliklinici Perkovčeva u Zagrebu upisuje preddiplomski studij Agroekologija na Agronomskom fakultetu, zatim diplomski studij Ekološka poljoprivreda i agroturizam koji završava 2012. g. Stručnu praksu i terenski rad obavlja na Zavodu za opću proizvodnju bilja u okviru projekta prof. dr. sc. Milana Mesića „Gnojidba dušikom prihvatljiva za okoliš“, Zavodu za voćarstvo (stručni projekt) te Zavodu za poljoprivrednu zoologiju (stručni projekt). Od 2014. urednik u Gospodarskom listu; autor nekoliko stručnih i znanstvenih članaka. Prijašnje radno iskustvo u DTC Sertić na radnom mjestu supervizora, B2B kampanje, ljudski resursi. U Stil pekarni radio kao prodajni predstavnik tijekom studija. U Interpunktu tijekom studija radio u marketingu (telesales), te u Bogadura grupaciji kao voditelj evenata za razne klijente. Služi se engleskim i osnovno španjolskim jezikom. Područja interesa: precizna i ekološka poljoprivreda, obnovljivi izvori energije, integrirana zaštita bilja, stočarstvo, peradarstvo, ljekovito bilje, nove tehnologije, PR i marketing, novinarstvo. Znanstvene publikacije: https://www.bib.irb.hr/pregled/profil/38362