Popularni festival cvijeća održan je protekloga vikenda u Baški u znaku živih boja i opojnih mirisa raznovrsnog cvijeća. Sedma Baška rožica donijela je mnoštvo sadržaja u kojima su posebno uživali naši najmlađi!

Festival cvijeća službeno su otvorili najmlađi sudionici, pjesmom i plesom slaveći proljeće. Nastupe mlađe folklorne skupine KD “Šoto”, polaznika DV “Katarina Frankopan” Baška i školskog zbora OŠ “Fran Krsto Frankopan” Baška mnogobrojni posjetitelji sajma nagradili su glasnim pljeskom! Učenici 1. – 4. razreda OŠ “Fran Krsto Frankopan” Baška kroz izložbu likovnih radova “Proljeće u očima školaraca” pokazali su svoju kreativnost oslikajući proljeće u svim njegovim bojama, razigranosti cvjetnih livada i prirode koja se budi iz zimskog sna.

Drugi dan festivala, ujedno i Dan planeta Zemlje, proveden je u kreativnom raspoloženju, razvijajući pritom ekološku svijest i ljubav prema prirodi. Pod vodstvom akademske umjetnice i učiteljice Klare Rabenseifner Miljević polaznici radionice naučili nešto o likovnim tehnikama, ali i recikliranju te stvorili mala umjetnička djela od prirodnih pronađenih materijala.

U popodnevnim satima uslijedila je ekološka radionica izrade cvjetova od recikliranog materijala, pod vodstvom kreativnog dvojica Roka Pečarića i Franciske Gluhak. Posljednjeg dana Baške rožica djeca su uživala u cvjetnoj radionici izrade vjenčića za glavu, od kombinacije mediteranskog bilja i svježeg cvijeća, pod vodstvom međunarodne cvjetne dizajnerice Christine Cianci Žerić.

Po prvi puta u sklopu manifestacije Baška rožica organizirane su i likovne radionice za odrasle, za koje se tražilo mjesto više. Slikarske radionice Art&Cheers, nastale u suradnji Srebrni studio iz Rijeke i akademskih umjetnica Zorice Andrić i Josipe Baljak, osigurale su sate zabave, kreativnog izražavanja i opuštanja uz čašu vina mnogobrojnim oduševljenim polaznicima.

Kao i uvijek, štandovi OPG-ova imali su izvrsnu ponudu, od raznovrsnog prekrasnog cvijeća, začinskog bilja  i presadnica za vrt, domaćih jabuka i jagoda, domaćeg meda, sireva i suhomesnatih proizvoda te domaćeg sladoleda. Uz korisne savjete iskusnih stručnjaka o uzgoju i njezi biljaka, brojni posjetitelji uživali su u veseloj atmosferi i biranju novih, cvjetnih članova svojih domova i vrtova.

Prethodni članakNepoželjna mikroflora i tvari u mlijeku
Sljedeći članakLješnjak trokuti
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.