Mnoge poljoprivrednike koje svoje proizvode plasiraju i prodaju na tržnicama zabrinula je odluka Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu kojom se zabranio rad tržnicama, radi sprječavanja širenja zaraze virusom Covid 19. No, ta odluka će, kako je najavio voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović biti ublažena i dopustit će se rad određenih specijaliziranih trgovina u sastavu tržnica kako bi se povećao kapacititet opskrbe građana i pomoglo poljoprivredi.

  • Upitali smo državnog tajnika u Ministarstvu poljoprivrede Tugomira Majdaka što će ova odluka značiti za poljoprivredne proizvođače koji su orijentirani prema ovim specijaliziranim prodavaonicama hrane i koji svoju nišu ne nalaze u okviru velikih trgovačkih lanaca?

Pozdravljam ovu odluku koja će ohrabriti naše poljoprivredne proizvođače u rangu OPG-ova kao i rangu malih poljoprivrednika koji su orijentirani na ovakve specijalizirane prodavaonice. Dakako, osim poljoprivrednika, to se odnosi i na naše ribare, jer mjera obuhvaća specijalizirane prodavaonice u rangu ribarnica. Mjera se mora provoditi u skladu sa svim mjerama sigurnosti, što znači bez neposrednih socijalnih kontakata prilikom dolaska u trgovinu.O tome će voditi mjeru pripadnici civilne zaštite na terenu, a upozoravamo kupce da se pridržavaju uputa Stožera za civilnu zaštitu, apelira Majdak.

Nacionalna sigurnost hrane

  • Mnogobrojnim proizvođačima i malim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima otvaranje ovih trgovina važno je za opstanak njihove poljoprivredne proizvodnje, osobito uoči proljetne sjetve.

Da, pred nama je proljetna sjetva, koju je odgodilo ovo razdoblje hladnog vremena, ali za 20-ak dana očekujemo da će sjetva biti u punom jeku. Što se tiče plasmana poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i poslovanja više od 70 tisuća tržišno orijentiranih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, ali i 2.250 poljoprivrednih obrta, odnosno 360 poljoprivrednih zadruga koje djeluju na području Republike Hrvatske i prije uspostave ovih novih mjera bilo je poteškoća u trženju i plasman je bio otežan, stoga se nadamo da će ova mjera doprinijeti da se poljoprivredni proizvođači ohrabre i pozivamo ih da realiziraju proljetnu sjetvu kako je planirano da bi i u ovim kriznim vremenima osigurali nacionalnu sigurnost proizvodnje hrane u Republici Hrvatskoj i nakon što ova kriza prođe., ohrabruje proizvođače Majdak.”

  • Očekuje li se smanjenje poljoprivredne proizvodnje i hoće li biti poteškoća u proljetnoj sjetvi ?

-Priprema proljetne sjetve trenutno ne kasni i očekujemo da bude na razini prošlih godina. Trenutno imamo zahtjeva za potporu milijun i 150 tisuća hektara i ta brojka se iz godine u godinu blago povećava tako da, bez obzira na krizu, očekujemo da se planirani broj hektara ostvari i realizira i u okviru proljetne sjetve. Apeliramo i na poljoprivredne proizvođače da se i prilikom realizacije proljetne sjetve pridržavaju uputa Stožera civilne zaštite i da sukladno tim odlukama postupaju na terenu kako ne bi ugrozili zdravlje. Ministarstvo priprema i određenih set mjera kojima bi se zadržala radna mjesta, sigurno poslovanje poljoprivrednika te stabilna proizvodnja hrane i plasman poljoprivrednih proizvoda na lokalnom tržištu, dodaje Majdak  

 Program potpore primarnim prozvođačima u 2020.

Uz navedene mjere koje bi trebale ohrabriti prozvođače da obave proljetnu sjetvu kako su i ranije planirali, dodatnim mjerama koje poduzima Ministarstvo poljoprivrede nastojat će se ublažiti posljedice krize da bi proizvodnja hrane ostala na predviđenim razinama, ne samo za ovu godinu, nego i u budućim godinama. Radi se o Programu potporaprimarnim poljoprivrednim proizvođačima u sektoru biljne proizvodnje i sektoru stočarstva u 2020. godini, za koji je Ministarstvo poljoprivrede namijenilo više od 50 milijuna kuna iz nacionalnog proračuna.

Proračun za provedbu programa potpora primarnim proizvođačima u sektoru biljne proizvodnje i sektoru stočarstva u 2020. godini

-Program potpore je dio ukupnog seta mjera Vlade RH usmjerenih prema poljoprivredi. Cilj Programa je održavanje postojećih radnih mjesta, kao i razine i povećanje proizvodnje primarnih poljoprivrednih proizvoda u sektorima koji su najviše pogođeni ovom krizom. Svjesni smo da ne možemo u potpunosti kompenzirati gubitke poljoprivrednika, ali svako radno mjesto u poljoprivredi nam je dragocjeno, kao i svaki hektar obradive površine, svako grlo stoke, odnosno količine proizvedene hrane, napomenuo je državni tajnik Tugomir Majdak.

Ovaj program je trenutno na e-savjetovanju i svi zainteresirani mogu dati svoj komentar na sljedećoj poveznici:

https://esavjetovanja.gov.hr/Econ/MainScreen?EntityId=13829

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakProljetna prihrana voćnjaka, maslinika i vinograda
Sljedeći članakOn-line kuharsko natjecanje #OstaniDomaIKuhaj
Goran Beinrauch, dipl. ing. agr.
Goran Beinrauch, dipl. ing. agr. Glavni je urednik u Gospodarskom listu u kojem uređuje rubrike održiva poljoprivreda, agroekonomika, povrćarstvo, voćarstvo, vinogradarstvo, zaštita bilja, nove tehnologije i dr. Rođen je 1976.g. u Zagrebu, gdje je završio osnovnu školu, te XI. gimnaziju. Na Agronomskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je na smjeru vrtlarstvo i oblikovanje pejzaža. Na Agronomskom fakultetu je trenutno i doktorand na poslijediplomskom studiju Poljoprivredne znanosti. Desetak godina bavio se uzgojem ukrasnog bilja u vlastitom rasadniku, a radio je i u poljoljekarni kao agronom - savjetnik. U Gospodarskom listu radi od 2010. godine, a glavni je urednik od 2015. godine i producira sadržaje stručne tematike u tiskanim, ali i digitalnim formatima. Od 2014.godine je i tajnik Društva agrarnih novinara Hrvatske. Organizator je i moderator na stručnim skupovima (seminari, konferencije, kongresi...) te panel raspravama, fokus skupinama i radionicama, a sudjeluje i koordinira u raznim nacionalnim i europskim projektima o poljoprivrednoj proizvodnji.