Posredovanjem Ministarstva poljoprivrede te u suradnji s Ministarstvom vanjskih poslova i Konzulatom Ukrajine postignuta je trgovinska suradnja za izvoz merkantilnog krumpira s područja Međimurske i Varaždinske županije u Ukrajinu, a prve isporuke hladnjača s krumpirom u količini od 100 tona krenule su iz Hrvatske jučer, 29. siječnja 2021. godine.

Urod krumpira u 2020. godini bio je veći za čak 30 posto od prosjeka te je, prema informacijama proizvođača, postignuta samodostatnost za potrebe domaćeg tržišta, a urod veoma visoke kvalitete. Istovremeno, potražnja krumpira, kao posljedica koronakrize, pala je za 50 posto, a posljedično se pojavio i pad cijene, poremećaji tržišta te u konačnici stvaranje 40 tisuća tona viškova krumpira.

U drugom dijelu 2020. godine zabilježene su 20-25 posto niže cijene krumpira na veletržnicama, odnosno 10 posto u maloprodaji, te jako niske cijene otkupa. U prvom polugodištu 2020. godine je prema podacima trgovačkih lanaca, otkupljeno gotovo 16 tisuća tona krumpira – 18.4 posto više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Hrvatska ima pristup ukrajinskom tržištu za obrađeno mlijeko i mliječne proizvode, meso peradi, proizvode od jaja, kolagen i želatina namijenjena prehrani ljudi, uz napomenu da, zbog slučaja visoko patogene ptičje gripe, od studenoga 2020. izvoz mesa peradi nije dozvoljen sa zaraženog područja. EK radi na usklađivanju ukrajinske legislative u odnosu na EU i olakšavanju certificiranja ukrajinskih zahtjeva za uvoz. Do tada, uz dodatni napor proizvođača i kontrolnih tijela, prihvaćeni su modeli certifikata za kompozitne proizvode i proizvode ribarstva.

Prema jedinstvenom zahtjevu za potporu iz 2020. godine, uzgojem krumpira u RH bavilo se 11.091 PG-a na 6.625 hektara, s najznačajnijom površinom u proizvodnji krumpira u Međimurskoj (2.459 ha), Varaždinskoj (898 ha) te Bjelovarsko-bilogorskoj županiji (798 ha).

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje