Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je na području općine Dubrava u Staroj Kapeli, u utorak 13. srpnja 2021., posjetila OPG Perčec, sudjelovala na svečanom otvorenju i razgledavanju Salers centra Croatia te održala sastanak s članovima Udruge. 

Hrvatska udruga uzgajivača Salers-Croatia broji 65 članova iz 17 županija. Uglavnom uključuje mlade netradicionalne stočare koji započinju s uzgojem goveda mesne pasmine Salers. Salers centar u sjedištu udruženja, namijenjen je svim početnicima u uzgoju u sustavu tzv. krava-tele. Također, namijenjen je i kao praktikum te je za mnoge presudno iskustvo za donošenje odluke o pokretanju uzgoja. Nositelj OPG-a Ivica Perčec iz sela Komuševac pored Čazme dopredsjednik je Udruge. Od 2015. godine smanjuju broj mliječnih krava i započinju uzgoj isključivo salers goveda. Na gospodarstvu se trenutno nalazi ukupno 31 grlo. Početkom 2021. godine izgradili su objekt za smještaj matičnog stada do 50 grla goveda. 

-Ministarstvo poljoprivrede podupire uzgojna udruženja s ciljem unaprjeđenja uzgojnih programa i učinkovitije provedbe metoda i postupaka definiranih u uzgojnim programima radi genetskog unaprjeđenja populacija stoke za bitna proizvodna svojstva kao što su proizvodnja mesa, mlijeka, jaja, meda i drugih stočarskih proizvoda. Udruga Salers-Croatia pravi je primjer uzgojnog udruženja. Imaju veliku ulogu u tome da se uzgoj salers goveda se ne samo održao već se u kontinuitetu širi na gotovo svim područjima RH. Pri tome, do sada nitko nije odustao što najbolje govori o zadovoljstvu uzgajivača, izjavila je ministrica Vučković.

Naglasila je kako je kroz Program potpore za sufinanciranja rada uzgojnih udruženja u području stočarstva za 2020. godinu osigurano 1,9 milijuna kuna za sufinanciranje rada 17 uzgojnih udruženja, među kojima i Udruga Salers centar Croatia. 

U Republici Hrvatskoj ukupno se uzgaja 2.859 goveda Salers pasmine na 162 gospodarstva. Od toga je 1.286 krava na 79 gospodarstava. Po broju krava prednjače Ličko-senjska, Bjelovarsko-bilogorska i Zadarska županija. 

Kroz investicijske mjere ruralnog razvoja u razdoblju od 2014. do danas za hrvatsko stočarstvo je isplaćeno gotovo 1,9 milijardi kuna.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje