Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u subotu, 8. svibnja 2021. godine u Vukovarsko-srijemskoj županiji sudjelovala na otkrivanju Spomenika i polaganju vijenca svim poginulim Bošnjačanima i poginulim hrvatskim braniteljima tijekom Domovinskog rata te svečanom otvaranju Centra za promociju poljoprivrede i ruralnog razvoja „Slavonska kuća“ u Bošnjacima, a posjetila je i Poljoprivredno poduzetnički inkubator Drenovci i Dobrovoljno vatrogasno društvo Drenovci. 

Novotvorena „Slavonska kuća“ projekt je vrijedan 7,4 milijuna kuna i financiran iz Programa ruralnog razvoja. Projekt će omogućit stanovnicima Općine Bošnjaci da predstave svoju tradiciju, kulturu i običaje kroz ovu kulturnu ustanovu odnosno turističko informativni centar. Također i da aktiviraju svoje smještajne kapacitete za posjetitelje te će lokalnim proizvođačima otvoriti mjesto za plasman i promociju domaćih proizvoda (slavonske šljivovice, kulena, slanine, meda, rukotvorina). 

-Ulaganja u infrastrukturu i podizanje životnog standarda te razvoj temeljnih usluga u ruralnim područjima provedbom projekata Mjere 7 – poput Slavonske kuće – doprinose ostanku obitelji na hrvatskom selu. U Slavoniji su samo putem spomenute mjere omogućena ulaganja u 54 dječja vrtića, u 33 projekta lokalne infrastrukture i 5 vatrogasnih domova, uz mnoge druge projekte. Do sada je iz Programa ruralnog razvoja u Slavoniji isplaćeno više od 4,4 milijarde kuna od 5,7 milijardi kuna odobrene potpore. Briga za žitnicu Hrvatske nastavit će biti fokus ove Vlade, izjavila je tom prilikom ministrica Vučković. 

U svojem posjetu Vukovarsko-srijemskoj županiji ministrica Vučković je posjetila i Poljoprivredno poduzetnički inkubator Drenovci, prvi specijalizirani poduzetnički inkubator za poticanje poduzetništva u sektoru poljoprivrede i prehrambene djelatnosti te ujedno i prvi inkubator u ruralnom području Republike Hrvatske, projekt vrijedan 12,5 milijuna kuna. Svoj posjet županiji zaključila je obilaskom Dobrovoljnog vatrogasnog društva Drenovci. 

U Vukovarsko-srijemskoj županiji je kroz Program ruralnog razvoja isplaćeno 864 milijuna kuna od 1,2 milijuna kuna odobrene potpore. Samo za razvoj temeljnih usluga i obnovu sela u županiji isplaćeno je gotovo 95 milijuna kuna odnosno investirano u, između ostalog, 12 dječjih vrtića i 6 projekata lokalne infrastrukture.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje