Uslijed ozbiljnih poteškoća u sektoru svinjskog mesa zbog znatnog usporavanja izvoza, širenja afričke svinjske kuge i ograničenja povezanih s bolešću COVID-19 te ruske invazije na Ukrajinu koja je uzrokovala dodatne poremećaje na tržištu, ozbiljno utjecala na izvoz svinjskog mesa iz Unije i uzrokovala pad potražnje za izvozom određenih proizvoda od svinjskog mesa Europska je komisija objavila provedbu privremene mjere privatnog skladištenja svježeg ili rashlađenog svinjskog mesa. Sve s ciljem neposrednog učinka na tržište i stabilizacije cijena.

Kako bi se smanjila trenutačna neravnoteža ponude i potražnje; primjereno je dodijeliti potporu za privatno skladištenje svinjskog mesa i unaprijed utvrditi iznos potpore. Kako bi bila potpora čim učinkovitija dodjeljivat će se za proizvode koji još nisu uskladišteni. Meso mora biti dobre, prikladne i tržišne kvalitete. Mora biti podrijetlom iz EU i ispunjavati zahtjeve iz Delegirane uredbe (EU) 2016/1238. Prihvatljivi podnositelji zahtjeva su gospodarski subjekti koji imaju sjedište u Hrvatskoj i koji su u sustavu PDV-a u Hrvatskoj.

Obavještavamo zainteresirane gospodarske subjekte da razdoblje za podnošenje zahtjeva za potporu traje od 25. ožujka 2022. do 29. travnja 2022. godine.

Obrazac zahtjeva za potporu i ostale potrebne informacije nalaze se na poveznici.