Uslijed ozbiljnih poteškoća u sektoru svinjskog mesa zbog znatnog usporavanja izvoza, širenja afričke svinjske kuge i ograničenja povezanih s bolešću COVID-19 te ruske invazije na Ukrajinu koja je uzrokovala dodatne poremećaje na tržištu, ozbiljno utjecala na izvoz svinjskog mesa iz Unije i uzrokovala pad potražnje za izvozom određenih proizvoda od svinjskog mesa Europska je komisija objavila provedbu privremene mjere privatnog skladištenja svježeg ili rashlađenog svinjskog mesa. Sve s ciljem neposrednog učinka na tržište i stabilizacije cijena.

Kako bi se smanjila trenutačna neravnoteža ponude i potražnje; primjereno je dodijeliti potporu za privatno skladištenje svinjskog mesa i unaprijed utvrditi iznos potpore. Kako bi bila potpora čim učinkovitija dodjeljivat će se za proizvode koji još nisu uskladišteni. Meso mora biti dobre, prikladne i tržišne kvalitete. Mora biti podrijetlom iz EU i ispunjavati zahtjeve iz Delegirane uredbe (EU) 2016/1238. Prihvatljivi podnositelji zahtjeva su gospodarski subjekti koji imaju sjedište u Hrvatskoj i koji su u sustavu PDV-a u Hrvatskoj.

Obavještavamo zainteresirane gospodarske subjekte da razdoblje za podnošenje zahtjeva za potporu traje od 25. ožujka 2022. do 29. travnja 2022. godine.

Obrazac zahtjeva za potporu i ostale potrebne informacije nalaze se na poveznici.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje