Prema privremenim podacima Državnog zavoda za statistiku vanjskotrgovinskom razmjenom poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda Republike Hrvatske za siječanj 2021. godine deficit je smanjen za 31,9% te iznosi 61,4 milijuna EUR. Promatrano u odnosu na siječanj prethodne godine, vrijednost izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda povećana je za 1,1%, tj. za 1,9 milijuna EUR i iznosi 175,9 milijuna EUR, a vrijednost uvoza smanjena je za 10,2 % ili za 26,9 milijuna EUR te iznosi 237,3 milijuna EUR. 

Najznačajnije promjene vrijednosti izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda za siječanj 2021. godine u odnosu na siječanj prošle godine odnose se na rast izvoza žitarica za 3,4 milijuna EUR, rast izvoza živih životinja za 2,6 milijuna EUR, rast izvoza masti i ulja životinjskog ili biljnog podrijetla te proizvoda njihove razgradnje; prerađene jestive masti; životinjskih ili biljnih voskova za 2,1 milijun EUR, rast izvoza jestivog voća i orašastih plodova; kore agruma ili dinja i lubenica za 1,9 milijuna EUR te rast izvoza jestivog povrća, pojedinih korijena i gomolja za 1,3 milijuna EUR. 

Najveći pad vrijednosti uvoza za siječanj 2021. godine u odnosu na siječanj prošle godine zabilježen je kod mesa i jestivih klaoničkih proizvoda za 7,5 milijuna EUR, dok je najveći pad vrijednosti izvoza za isto razdoblje zabilježen kod riba i rakova, mekušaca i ostalih vodenih beskralježnjaka za 3,8 milijuna EUR. 

-Kvantitativni pokazatelji su pozitivni i pokazuju da se krećemo u dobrom smjeru, no sama struktura vanjsko-trgovinske razmjene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda upućuje da su najznačajniji proizvodi u izvozu oni niske dohodovne vrijednosti. U strategiji razvoja poljoprivrede do 2030. definiran je cilj jačanja proizvodnje proizvoda dodane vrijednosti te, naravno, i jačanja izvoza takvih proizvoda, a što će dovesti do dodatnog i ubrzanog rasta vrijednosti poljoprivredne proizvodnje te smanjenja vanjsko-trgovinskog deficita odnosno povećanja vrijednosti izvoza, izjavila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje