Na Dan Petrokemije, 1. lipnja o.g., svečano je  obilježen 50. rođendan tvrtke. 
Uz brojne goste, proslavi su prisustvovali predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat. 
Premijer Plenković izrazio je zadovoljstvo što prisustvuje obljetnici tvornice koja je »obilježila hrvatsku industriju i hrvatski izvoz te daje veliki doprinos hrvatskom BDP-u«. Čestitao je 50 godina rada kompanije svim njenim radnicima, a posebno se dotaknuo uloge Petrokemije u Domovinskom ratu. 
»Ova tvornica bila je na dnevnom redu brojnih hrvatskih vlada, pa tako i moje Vlade od samoga početka i ni u jednom trenutku nismo imali dilema da smo čvrsto opredijeljeni za njenu ekonomsku budućnost, za budućnost radnih mjesta i za budućnost proizvodnje. Zato smo podržali napore da se napravi kvalitetan plan restrukturiranja«, kazao je Plenković i dodao: »S odlukama koje smo nedavno donijeli na Vladi, otvorili smo mogućnost da svi preduvjeti za dokapitalizaciju budu ispunjeni te da, na jedan rasterećen način, Petrokemija okrene novu stranicu. Te odluke poklapaju se s 50. obljetnicom i mislim da kada je riječ o Vladi, bolju, snažniju i čvršću poruku podrške i priliku opstojnosti Petrokemije nismo mogli poslati«, zaključio je Plenković. 
Predsjednik Uprave Đuro Popijač zahvalio se svim generacijama zaposlenika koji su utkali svoje znanje, rad i život u Petrokemiju, žilu kucavicu ovog kraja, ali i cijele Hrvatske. 
Naglasio je da je Petrokemija zadnji preostali industrijski gigant u Hrvatskoj s tradicijom, baštinom i bogatom poviješću te istaknuo njezinu neizmjernu ulogu u životu grada Kutine, županije i čitave Hrvatske.
Zahvalio se socijalnim partnerima, nadzornom odboru, kupcima, poslovnim suradnicima te Vladi Republike Hrvatske. 
Prisutne goste pozdravili su i kutinski gradonačelnik Zlatko Babić te izaslanik predsjednika Sabora RH, sisačko – moslavački župan Ivo Žinić. 
Nakon svečanog obilježavanja, u Galeriji Muzeja Moslavine otvorena je izložba o 50 godina Petrokemije.

 

                                                                                                                Gospodarski list

 

 

 

 

 

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakDan otvorenih vrata Bc Instituta u Botincu
Sljedeći članakGodišnji poslije porodiljnog
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.