Slijedom mnogobrojnih upita o potpori za sufinanciranje polica osiguranja, Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za plaćanja vas obavještavaju o sljedećem.  

Po policama osiguranja koje pokrivaju poljoprivrednu proizvodnju u 2015. godini, pravo na potporu ostvaruje se prema odredbama Pravilniku o ostvarivanju prava na potporu osiguranja od mogućih šteta proizvodnji u poljoprivredi (Narodne novine br.  33/12).

Potpora osiguranju proizvodnje se ostvaruje nakon cjelovite isplate ugovorene ukupne premije osiguranja po pojedinoj polici osiguranja, odnosno plaćene premije po skupnoj polici osiguranja i može iznositi do 25% troška zaračunate ukupne premije osiguranja, odnosno premije po skupnoj polici osiguranja.

Zahtjev za ostvarivanje ove potpore osiguranik podnosi regionalnom uredu Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju do 15. 4. 2016. godine na Obrascu 1. (u prilogu), a uz zahtjev osiguranik prilaže police osiguranja u originalu ili ovjerenoj preslici te potvrdu osiguravajućeg društva s kojim je sklopljena polica, potpisanu od osobe ovlaštene za zastupanje, da je ugovaratelj osiguranja izvršio isplatu police, ili kopije naloga za uplatu.

Za police osiguranja koje pokrivaju poljoprivrednu proizvodnju u 2016. godini vrijede drugačija pravila, koja su utvrđena Pravilnikom o provedbi podmjere 17.1. „Osiguranje usjeva, životinja i biljaka“ iz Programa ruralnog razvoja RH (Narodne novine br.  135/2015). Uvjeti za potporu prema tom pravilniku značajno se razlikuju u odnosu na dosadašnja pravila, odnosno riječ je o dvije različite mjere koje osim različite stope sufinanciranja imaju i različite uvjete prihvatljivosti.  

Ovom prilikom vas obavještavamo da se datum početka podnošenja zahtjeva za potporu prema Pravilniku o provedbi podmjere 17.1. odgađa do daljnjeg, a o novom datumu podnošenja zaprimanja zahtjeva pravovremeno ćemo vas obavijestiti. Zahtjevi za potporu će se moći podnositi zaključno sa 30.11.2016. godine.  

 

Prethodni članakProizvođačima jabuka i mandarina isplaćeno 18,8 milijuna kuna
Sljedeći članakZapočela isplata prvog dijela izravne potpore poljoprivrednicima
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.