Visoko gospodarsko učilište u Križevcima predstavlja kontinuitet obrazovanja u poljoprivredi koje je u različitim organizacijskim oblicima postojalo u Križevcima od 1860. Tada je 19. studenoga započelo s radom Kraljevsko gospodarsko i šumarsko učilište, najstarije poljoprivredno i šumarsko učilište u jugoistočnoj Europi. U ovom su Učilištu osnovane prve stručne postaje i znanstveni zavodi iz područja poljoprivrede. Napisani su i objavljeni prvi udžbenici na hrvatskom jeziku. Pokrenut je prvi znanstveni časpis iz područja poljoprivrede pa se ono s pravom smatra kolijevkom poljoprivrednog obrazovanja, struke i znanosti u Hrvatskoj.

Marljivim radom profesora učilišta stvorili su se uvjeti za osnivanje Višega gospodarskog učilišta u Križevcima 1902.. Ono je tako postalo prva visokoškolska poljoprivredna ustanova u Hrvatskoj. Tih godina osnovani su i Agrometeorološka postaja i Bakteriološki zavod (1901.) te Agrikulturno-kemijski zavod (1902.). Pokrenut je i prvi znanstveni časopis Gospodarska smotra (1909.). Časopis pod imenom Poljoprivredna znanstvena smotra izlazi i danas, a izdaje ga Agronomski fakultet u Zagrebu.

Osnovan Poljoprivredno- šumarski fakultet u Zagrebu

Godine 1919. osnovan je Poljoprivredno-šumarski fakultet u Zagrebu. Tamo je preseljena oprema i veliki dio knjižnične građe. Otišli su i mnogi nastavnici, a u Križevcima je osnovana Srednja gospodarska (poljoprivredna) škola. Prijašnji znanstveni zavodi postaju različite stručne ustanove i stanice. Godine 1948. cjelokupni inventar laboratorija Odsjeka za istraživanje tla i hranidbu bilja, zajedno s uzorcima, odnesen je u Centralni zavod za pedologiju u Zagrebu. Tada je u Zagreb prenesena i bogata knjižnica stvarana od početka rada Gospodarskog učilišta. Unatoč svemu, laboratoriji Učilišta zadržali su kontinuitet agrokemijskih i pedoloških analiza od svog osnutka do danas.

 class=

Osnivanje više poljoprivredne škole

Ponovni zamah znanstvenom i istraživačkom radu u Križevcima dalo je osnivanje Više poljoprivredne škole 1961.g, Poljoprivrednog školskog i istraživačkog centra 1966.g. te osnivanje Zavoda za poljoprivredna istraživanja 1968.g, kao znanstvene jedinice. Na temeljima znanstvenog i stručnog rada nastavnika Više poljoprivredne škole osnovan je 1979.g. Poljoprivredni institut za usmjereno obrazovanje i znanstveni rad Križevci koji je postojao sve do osnivanja današnjeg Visokoga gospodarskog učilišta u Križevcima (VGUK) 1998. g.

Misija današnjeg VGUK-a kao javne i samostalne visokoškolske ustanove je izobrazba kompetentnih stručnjaka iz biotehničkog (polje poljoprivreda) i društvenoga (polje ekonomija) znanstvenog područja izvođenjem preddiplomskih stručnih i specijalističkih diplomskih stručnih studija. Usvojenim znanjima, kompetencijama i vještinama budući stručnjaci unaprijedit će praksu u navedenim područjima i bit će osposobljeni za konkurentno i kompetitivno tržište rada i ulazak u društvo znanja. Usto je misija Učilišta da u okviru nastavne, visokostručne i znanstvene djelatnosti u područjima obuhvaćenim studijskim programima te cjeloživotnim učenjem pridonosi održivom razvoju hrvatske poljoprivrede i poljoprivrednih gospodarstava te društva u cjelini.

VGUK danas provodi znanstvene i stručne projekte i različite pokuse u području poljoprivrede. U laboratorijima VGUK-a provode se analize tla, biljnog materijala, vina, mošta i stočne hrane te analize kvalitete poljoprivrednog sjemena. VGUK objedinjuje studijske programe koji su razvijeni u suradnji s visokoškolskim ustanovama iz Velike Britanije i Nizozemske, vrednovani prema europskim standardima; učenje kroz praksu u izvrsno opremljenim praktikumima; sudjelovanje u inovacijama u poljoprivredi; mogućnost obavljanja prakse ili studiranja u inozemstvu i mogućnost dobivanja STEM stipendija i dr.

Na VGUK-u se izvode:

I. Preddiplomski stručni studij – POLJOPRIVREDA (3 godine) za redovite i izvanredne studente

Smjerovi:

  1. Bilinogojstvo
  2. Zootehnika
  3. Menadžment u poljoprivredi

II. Specijalistički diplomski stručni studiji (2 godine)

  1. POLJOPRIVREDA; smjer: Održiva i ekološka poljoprivreda za redovite i izvanredne studente
  2. MENADŽMENT U POLJOPRIVREDI za izvanredne studente

Poruka današnjeg Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima (VGUK) je:

Poljoprivreda je zanimanje za sva vremena! Misli unaprijed, upiši studij na Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima, ustanovi s najdužom tradicijom obrazovnog, stručnog i znanstvenog rada u području poljoprivrede u Hrvatskoj i već više od 161 godinu u službi razvoja hrvatske poljoprivrede!

Adresa: Milislava Demerca 1, 43 260 Križevci

Telefon: Studentska referada (048) 279-182

E- pošta: referada@vguk.hr

Mrežna stranica: https://www.vguk.hr

Facebook: https://www.facebook.com/vgukrizevci/

Instagram: https://www.instagram.com/vguk.vguk/

 class=
Prethodni članakSvjetski dan voda: 17 sustava navodnjavanja ukupno vrijednih 666 milijuna kuna
Sljedeći članakŠumarstvo nije rudnik, nego spremnik CO2!
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.