U nedjelju, 3. siječnja 2021., ministrica poljoprivrede Marija Vučković je uz nazočnost predsjednika Hrvatske poljoprivredne komore Mladena Jakopovića, župana Ive Žinića i gradonačelnika Darinka Dumbovića posjetila veterinarsku stanicu, obiteljska poljoprivredna gospodarstva te drvno-prerađivačke tvrtke pogođene potresom u Petrinji i okolici. 

Nekoliko timova Uprave za stručnu podršku Ministarstva poljoprivrede i HAPIH-a kontinuirano  kontaktiraju i obilaze poljoprivrednike na pogođenim područjima  kako bi se čim prije utvrdio obuhvat šteta i potreba na terenu te promptno pružila pomoć. Od 587 do sada kontaktiranih PG-ova, njih 264 ima manje ili veće štete, a uglavnom se radi o stočarskim gospodarstvima. Osiguran je smještaj kapaciteta 1.400 goveda na farme u Križevcima, s 6 gospodarstava na kojima nije bio moguće adekvatno zbrinuti stoku premješteno je 67 grla na druge farme te je zabilježeno uginuće 20 peradi, jedne krave i jedne ovce. 

Administracija Ministarstva poljoprivrede već radi na realizaciji financijskih alata pomoći oštećenim poljoprivrednicima i izradi novog Natječaja operacije 5.2.1. „Obnova poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala“ na koji će se poljoprivrednici s potresom pogođenih područja imati priliku prijaviti već u veljači kada će procedure biti dodatno pojednostavljene i ubrzane, kako bi pomoć stigla čim prije. Također, ovoga tjedna započinje žurna  isplata izravnih plaćanja u vrijednosti 35 milijuna kuna za 14 tisuća poljoprivrednih gospodarstava RH na područjima stradalima u potresima i poplavama. 

Naglašavam kako će svi poljoprivredni proizvođači i PG-ovi na pogođenim područjima koji su u potrebi dobiti pomoć. Naši savjetnici su kontinuirano na raspolaganju na terenu, pojačavamo broj ljudi u timovima, uspostavljeni su i ubrzani sustavi prikupljanja donirane hrane za životinje u suradnji s Hrvatskom poljoprivrednom komorom koja je osigurala brojne donacije. Imamo lokacije za mjesta za prijem i otpremu u Glini i Petrinji, odakle je već distribuirano gotovo 14 tona hrane, a radimo na uspostavi novih, izjavila je ovom prilikom ministrica Vučković te naglasila važnost drvne industrije i radnih mjesta u tom sektoru i dodala kako će se vrlo brzo izraditi programi potpore za drvoprerađivače na području pogođenom potresom. 

I ovim putem pozivamo poljoprivrednike u potrebi s potresom pogođenih područja da se obrate Ministarstvu poljoprivrede na navedene kontakte.

KONTAKTI MINISTARSTVA POLJOPRIVREDE ZA POLJOPRIVREDNIKE U POTREBI S POTRESOM POGOĐENIH PODRUČJA 

Za potrebe premještanja u svrhu pronalaska i osiguranja odgovarajućeg smještaja životno ugroženih domaćih životinja, potrebe za hranom za životinje, kao i potrebne sanacije poljoprivrednih gospodarstava poljoprivrednicima su na raspolaganju savjetnici Uprave za stručnu podršku razvoja poljoprivrede i ribarstva i HAPIH-a: 

RB Ime i prezime E-mail adresa Mobitel 
1Marija Petirmarija.petir@mps.hr0914882748
2Damir Pejakovićdamir.pejakovic@mps.hr0914882727
3Marijan Matokanovićmarijan.matokanovic@mps.hr0914882747
4Branka Alapićbranka.alapic@hapih.hr0912287144
5Mirjana Kolarićmirjana.kolaric@hapih.hr0912287149
6Mijo Žugajmijo.zugaj@mps.hr0914882756

Za potrebe intervencije zbog bolesti ili ozljede domaćih životinja i kućnih ljubimaca i za ispisivanje prateće dokumentacije prilikom premještaja domaćih životinja poljoprivrednicima su na raspolaganju veterinarske organizacije: 

RB Naziv Kontakt osoba Mobitel 
ANIMA-VET d.o.o. DAMIR SLIVŠEK  0915393328 
VETERINARSKA AMBULANTA GLINA d.o.o. IVICA PUČKO 098628299 
VETERINARSKA AMBULANTA TIN d.o.o. MARIN MARTINOVIĆ  0997400356 
VETERINARSKA STANICA GVOZD d.o.o. ZDRAVKO STIJEPOVIĆ 0981832000 
VETERINARSKA STANICA KUTINA d.o.o. ŽELJKA BANOVIĆ 098366-411 
VETERINARSKA STANICA NOVSKA d.o.o. DRAŽEN NOVAK 0911055997 
VETERINARSKA STANICA PETRINJA d.o.o. ZDRAVKO MILKOVIĆ 0998616779 
VETERINARSKA STANICA SISAK d.o.o. ANTUN BUGARIN 0981749404 
VETMED d.o.o. BUIĆ VLATKA 0916437003 

Informaciju o pronađenom kućnom ljubimcu, odnosno kućnom ljubimcu kojem vlasnik ne može osigurati potreban smještaj i skrb, potrebno je dojaviti skloništima za životinje ili veterinaru koji će dati daljnje upute. Zbrinjavanje kućnih ljubimaca s navedenih područja moguće je organizirati na području cijele zemlje, a popis skloništa za životinje dostupan je na web stranici Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane http://www.veterinarstvo.hr/default.aspx?id=60.  Građani koji žele udomiti ili privremeno udomiti kućne ljubimce s potresom stradalih područja u Sisačko-moslavačkoj županiji mogu se za sve potrebne informacije obratiti skloništima za životinje. Podaci o smještenim životinjama u skloništima, kao i kod privremenih udomitelja bit će od strane skloništa za životinje upisane u Jedinstveni informacijski centar kako bi ih vlasnici lakše pronašli ili kako bi brže bile udomljene. 

Ministarstvo poljoprivrede i ovim putem izražava najdublju sućut obiteljima poginulih, stradalima u ovoj tragediji te građanima koji su izgubili svoje domove.