Hrvatska poljoprivredna komora uspjela je nakon niza sastanaka i pregovora s Ministarstvom poljoprivrede i Ministarstvom financija izboriti da se svim poljoprivrednicima odobre dodatne kvote za plavi dizel. Kvote su na kartice poljoprivrednika sjele 1. listopada.

Predstavnici poljoprivrednog sektora pozdravljaju dobru volju i zahvaljuju se Ministarstvu poljoprivrede. Također i brzoj reakciji i međuresornoj suradnji s Ministarstvom financija. Oni obavljaju praćenje dodijeljenih kvota, u pogledu mogućnosti unaprjeđenja korištenja plavog dizela uslijed različitih tržišnih poremećaja. Svi MIBPG koji su potrošili više od 70 posto plavog dizela u prvom dijelu godine dobili su dodatnu kvotu od 50 posto na godišnju kvotu. Time smo jako zadovoljni. To će olakšati poslovanje našim poljoprivrednicima u ovim teškim uvjetima, izjavio je predsjednik HPK Mladen Jakopović.

Mogućnosti unaprjeđenja korištenja plavog dizela po povlaštenim cijenama u korist domaćih poljoprivrednika od izuzetne je važnosti. Posebice je to u ovoj teškoj proizvodnoj godini. Budući da pojedini poljoprivrednici ne iskoriste u potpunosti svoju kvotu, drugim sektorima je ova odluka od izuzetne važnosti. Oni su imali povećanu potrošnju, primjerice zbog korištenja nove mehanizaciju ili su imali ove godine potrebu povećane obrade ili navodnjavanja, posebice u voćarstvu, povrtlarstvu ili ekološkoj proizvodnji ili drugim proizvodnjama. Ova odluka u sumi ukupne kvote koje Ministarstvo poljoprivrede ima kod Ministarstva financija ništa ne mijenja, a kvota ostaje ista.

Hrvatska poljoprivredna komora održala je tijekom rujna niz sastanaka sa svim drugim dionicima. Sastanci su bili na temu mogućnosti unaprjeđenja korištenja plavog dizela po povlaštenim cijenama u korist domaćih poljoprivrednika. Sve s ciljem osiguravanja potrebne količine plavog dizela svim poljoprivrednicima koji u tom pogledu imaju povećane potrebe.

Posredna pomoć osiguravala se i ranije fiksiranjem cijene plavog dizela na 8,49 kuna po litri. Oslobađanje od plaćanja trošarine koju korisnici ostvaruju pri kupovini plavog dizela za namjensko korištenje u poljoprivredi. Ono predstavlja značajnu neizravnu potporu poljoprivrednom sektoru. Ona je u 2021. godini, po podacima Ministarstva poljoprivrede iznosila 580 milijuna kuna za više od 150 milijuna litara plavog dizela.