21. ožujka 2023., na Dubravkinom putu u Zagrebu, ministrica poljoprivrede je sudjelovala u sadnji 200 stabala hrasta u organizaciji Hrvatskih šuma, povodom prvog dana proljeća i Međunarodnog dana šuma.

Predviđena lokacija na Dubravkinom putu pripremljena je 2017. godine za pomlađivanje prema propisima osnove gospodarenja. Pomladna ploha je formirana nakon uklanjanja suhih i oštećenih stabala na površini od 0,30 ha te je na površini posađeno 1500 šumskih sadnica. Uslijed suša koje su bile 2021. i 2022. godine dio sadnica se osušio te će se ovom inicijativom na površini od cca 0,15 ha posaditi 200 sadnica hrasta. Ovom prilikom Hrvatske šume su predstavile i novih 6 vozila na električni pogon sufinanciranih iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost temeljem Javnog poziva za sufinanciranje energetski učinkovitih vozila u javnom sektoru, zahvaljujući kojima će se emisija CO2 smanjiti za 18 tona.

Samo tijekom prošle godine uloženo je više od 6,2 milijuna eura u pošumljavanje 1680 hektara šumskog zemljišta. Provode se brojna ulaganja nacionalnih i europskih sredstava u sektor šumarstva, do sada je iz Programa ruralnog razvoja odobrena potpora ukupno vrijedna više od 94 milijuna eura putem koje se ulaže u konverziju degradiranih šumskih sastojina i šumskih kultura, uspostavu i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture, modernizaciju tehnologija, strojeva, alata i opreme u predindustrijskoj preradi drva i pridobivanju drva i šumsko-uzgojnim radovima, ali i u marketing šumskih proizvoda.

Novih gotovo 3,8 milijardi eura u okviru Strateškog plana do 2027. godine doprinijet će razvoju i unaprjeđenju i šumarskog sektora, za što smo osigurali iznos od gotovo 81,8 milijuna eura i nastavak svih dosadašnjih mjera, uz jednu novu. U novom programskom razdoblju osigurano je 8,8 milijuna eura za naknadu dodatnih troškova i izgubljen prihod zbog provođenja posebnih mjera i ograničenja po hektaru šume u području Natura 2000, ekološke mreže koja čini čak 36,6 % naših kopnenih površina, ali i/ili na području ostalih zaštićenih područja temeljem Zakona o zaštiti prirode.


Ministrica Vučković je ovom prilikom naglasila kako nizom aktivnosti čuvamo svoje šume od požara, ali i ulaganjem u znanstvene i stručne radove iz područja šumarstva odnosno ulaganjem u provedbu dvaju projekata u suradnji s Fakultetom šumarstva i drvne tehnologije i Hrvatskim šumarskim institutom – očuvanje sastojina hrasta lužnjaka i poljskog jasena u Republici Hrvatskoj s naglaskom na biotske štetne čimbenike. Naime, šumski ekosustavi hrasta lužnjaka danas se nalaze u vrlo složenim sastojinskim i ekološkim uvjetima te je tim važniji svaki posađeni hrast lužnjak.

Istaknula je međunarodni FSC® certifikat za gospodarenje šumama, dodijeljen Hrvatskim šumama, kao priznanje cijeloj hrvatskoj šumarskoj struci koja već generacijama na odgovoran način gospodari ovim nacionalnim blagom te jamstvo da se državnim šumama gospodari prema strogim ekološkim, socijalnim i ekonomskim standardima. U posljednje tri godine u suradnji Ministarstva poljoprivrede, Hrvatskih šuma i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja izrađene su i brojne revizije šumskogospodarskih planova te je  objavljeno 15 natječaja u kojima je ponuđeno za zakup oko 100 tisuća hektara šumskog zemljišta, a površina šumskog zemljišta u zakupu je porasla s gotovo 14.000 hektara iz 2019. na aktualnih gotovo 60.000 hektara.