Dva od devet ugovora o potpori iz Programa ruralnog razvoja, koje je ministrica poljoprivrede Marija Vučković dodijelila u subotu, 10. travnja 2021, projektima na području Varaždinske županije odnose se na Grupu Vindija i tvrtku Koka d.d., nositelje oznake sljedivosti „5HR“ i jedinog službenog GMO-FREE certifikata u RH za piletinu i stočnu hranu. Potpora vrijedna 13,4 milijuna kuna dodijeljena je tvrtki Koka u sklopu operacije 4.2.1. Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima, a ukupna vrijednost investicije u povećanje proizvodnih kapaciteta iznosi 26,8 milijuna kuna. Također, Vindiji d.d. je dodijeljena potpora u vrijednosti 2,6 milijuna kuna za projekt izgradnje sunčane elektrane, investiciju ukupne vrijednosti od 5,2 milijuna kuna.

Zaokruženi i strogo kontrolirani proizvodni ciklus „od polja do stola“ u cjelokupnoj Grupi Vindija započinje uzgojem žitarica za proizvodnju stočne hrane i nastavlja se prirodnim uzgojem peradi te obradom piletine. Pilići se na farmi uzgajaju u funkcionalnim objektima, koji im osiguravaju povoljne mikroklimatske uvjete s dovoljno svježeg zraka, čiste vode te prostora za kretanje. Hranjeni su hranom iz vlastite Tvornice stočne hrane Blagodar na bazi kukuruzne smjese uz dodatak vitamina i minerala. Time se jamči kontrola svih faza i procesa proizvodnje, zdravstvena ispravnost svih finalnih proizvoda i kvalitetna domaća piletina.

Kako bi dodatno naglasilo da je riječ o kontroliranom podrijetlu i proizvodnji, Vindija je uvela i oznaku „5 HR“ na ambalažu Cekin svježih pilećih proizvoda čime potvrđuje da je perad, počevši od samih roditeljskih jata, izležena i uzgojena u Hrvatskoj, da hrana kojom se hrani potječe iz Hrvatske te da je obrađena i zapakirana u industriji mesa u Hrvatskoj. Također, od 2017. godine svježe meso robne marke Cekin nositelj je jedinog službenog GMO-FREE certifikata u RH.

-Koristeći potporu iz Programa ruralnog razvoja, novim ćemo razvojnim projektom osigurati optimizaciju proizvodnih procesa, povećanje proizvodnje i dodatnu automatizaciju. Time Koka dodatno unapređuje kvalitetu i sigurnost proizvodnje i plasmana visokovrijednih proizvoda mesa peradi, što su ključne odrednice našeg poslovanja. Kao najveća hrvatska peradarska industrija, Koka ove godine obilježava 60. obljetnicu uspješnog poslovanja koje se temelji na zaokruženom i strogo kontroliranom proizvodnom ciklusu „od polja do stola“. Zahvaljujući dosadašnjim ulaganjima, asortiman svježeg pilećeg mesa Cekin, s oznakom Meso hrvatskih farmi, nositelj je prvog i jedinog službenog GMO-FREE certifikata u Hrvatskoj, čime jamčimo vrhunsku kvalitetu proizvoda, koji u roku od 24 sata dolaze na police trgovina diljem zemlje. Sve te prednosti prepoznali su i naši kupci, zbog čega je Cekin dobio i službenu potvrdu piletine broj 1 na domaćem tržištu, istaknuo je predsjednik Uprave Koke d.d., Stjepan Sabljak prilikom posjeta ministrice Vučković.

-Sljedivost hrane je ključna za pružanje točne i poštene informacije hrvatskim potrošačima, svatko od nas ima pravo znati i odabrati čime hrani sebe i svoje obitelji. Kontinuirano ulaganje u unapređivanje proizvodnih kapaciteta jedini je način za održavanje i jačanje kvalitete finalnih proizvoda. Osobito veseli kada je, kao u slučaje Koke d.d. i grupe Vindija, riječ o etabliranoj proizvodnji s tradicijom u preradi koja rezultira visokom kvalitetom proizvoda dodane vrijednosti. Pozivam građane da pruže podršku hrvatskim proizvođačima i da kupuju kvalitetno i domaće, zaključila je ministrica Vučković.