Dva od devet ugovora o potpori iz Programa ruralnog razvoja, koje je ministrica poljoprivrede Marija Vučković dodijelila u subotu, 10. travnja 2021, projektima na području Varaždinske županije odnose se na Grupu Vindija i tvrtku Koka d.d., nositelje oznake sljedivosti „5HR“ i jedinog službenog GMO-FREE certifikata u RH za piletinu i stočnu hranu. Potpora vrijedna 13,4 milijuna kuna dodijeljena je tvrtki Koka u sklopu operacije 4.2.1. Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima, a ukupna vrijednost investicije u povećanje proizvodnih kapaciteta iznosi 26,8 milijuna kuna. Također, Vindiji d.d. je dodijeljena potpora u vrijednosti 2,6 milijuna kuna za projekt izgradnje sunčane elektrane, investiciju ukupne vrijednosti od 5,2 milijuna kuna.

Zaokruženi i strogo kontrolirani proizvodni ciklus „od polja do stola“ u cjelokupnoj Grupi Vindija započinje uzgojem žitarica za proizvodnju stočne hrane i nastavlja se prirodnim uzgojem peradi te obradom piletine. Pilići se na farmi uzgajaju u funkcionalnim objektima, koji im osiguravaju povoljne mikroklimatske uvjete s dovoljno svježeg zraka, čiste vode te prostora za kretanje. Hranjeni su hranom iz vlastite Tvornice stočne hrane Blagodar na bazi kukuruzne smjese uz dodatak vitamina i minerala. Time se jamči kontrola svih faza i procesa proizvodnje, zdravstvena ispravnost svih finalnih proizvoda i kvalitetna domaća piletina.

Kako bi dodatno naglasilo da je riječ o kontroliranom podrijetlu i proizvodnji, Vindija je uvela i oznaku „5 HR“ na ambalažu Cekin svježih pilećih proizvoda čime potvrđuje da je perad, počevši od samih roditeljskih jata, izležena i uzgojena u Hrvatskoj, da hrana kojom se hrani potječe iz Hrvatske te da je obrađena i zapakirana u industriji mesa u Hrvatskoj. Također, od 2017. godine svježe meso robne marke Cekin nositelj je jedinog službenog GMO-FREE certifikata u RH.

-Koristeći potporu iz Programa ruralnog razvoja, novim ćemo razvojnim projektom osigurati optimizaciju proizvodnih procesa, povećanje proizvodnje i dodatnu automatizaciju. Time Koka dodatno unapređuje kvalitetu i sigurnost proizvodnje i plasmana visokovrijednih proizvoda mesa peradi, što su ključne odrednice našeg poslovanja. Kao najveća hrvatska peradarska industrija, Koka ove godine obilježava 60. obljetnicu uspješnog poslovanja koje se temelji na zaokruženom i strogo kontroliranom proizvodnom ciklusu „od polja do stola“. Zahvaljujući dosadašnjim ulaganjima, asortiman svježeg pilećeg mesa Cekin, s oznakom Meso hrvatskih farmi, nositelj je prvog i jedinog službenog GMO-FREE certifikata u Hrvatskoj, čime jamčimo vrhunsku kvalitetu proizvoda, koji u roku od 24 sata dolaze na police trgovina diljem zemlje. Sve te prednosti prepoznali su i naši kupci, zbog čega je Cekin dobio i službenu potvrdu piletine broj 1 na domaćem tržištu, istaknuo je predsjednik Uprave Koke d.d., Stjepan Sabljak prilikom posjeta ministrice Vučković.

-Sljedivost hrane je ključna za pružanje točne i poštene informacije hrvatskim potrošačima, svatko od nas ima pravo znati i odabrati čime hrani sebe i svoje obitelji. Kontinuirano ulaganje u unapređivanje proizvodnih kapaciteta jedini je način za održavanje i jačanje kvalitete finalnih proizvoda. Osobito veseli kada je, kao u slučaje Koke d.d. i grupe Vindija, riječ o etabliranoj proizvodnji s tradicijom u preradi koja rezultira visokom kvalitetom proizvoda dodane vrijednosti. Pozivam građane da pruže podršku hrvatskim proizvođačima i da kupuju kvalitetno i domaće, zaključila je ministrica Vučković.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje