Povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj EK Phil Hogan predstavio je na današnjem Vijeću ministara poljoprivrede i ribarstva u Briselu paket mjera pomoći najugroženijim sektorima. Paket podrazumijeva 500 milijuna Eura pomoći od kojih se 350 milijuna odnosi na nama najvažniju mjeru pomoći sektoru stočarstva, odnosno proizvodnje mlijeka, koju je ministar prof. dr. sc. Davor Romić tražio na prijašnjim sastancima Vijeća. Komisija je unutar te mjere ponudila ukupno 350 milijuna Eura od čega je za Hrvatsku predviđeno 1,5 milijuna Eura uz mogućnost sufinanciranja iz nacionalnog proračuna u jednakom iznosu.

 

Ministar Davor Romić pozdravio je volju Komisije da financijski potpomogne najugroženije sektore i naglasio da je izuzetno bitno da se taj novac može podijeliti prema pravičnim kriterijima koji bi zadovoljili sve naše proizvođače. Kriteriji dodjele još nisu poznati, no ministar Romić vjeruje da će raspodjela dodijeljenih sredstava biti primjerena nacionalnim potrebama i primjenjiva u praksi.

 

Od 500 milijuna Eura pomoći, 150 milijuna se odnosi na dobrovoljno smanjenje proizvodnje mlijeka. Ista mjera nije primjenjiva na prilike u domaćoj proizvodnji mlijeka i na to smo više puta ukazivali na sastancima Vijeća, no nadamo se da će njezina primjena u državama članicama koje su imale najveći rast proizvodnje mlijeka u periodu od ukidanja proizvodnih kvota i čije je povećanje proizvodnje posljedično dovelo do pada otkupne cijene mlijeka u cijeloj EU, imati pozitivne učinke na otkupnu cijenu mlijeka domaćih proizvođača.

Prethodni članakDva nova mlijekomata u Sopotu i Dugavama
Sljedeći članakPermakultura – povratak prirodi
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.