O dobroj povezanosti poljoprivredne proizvodnje i turističkog privređivanja u Istri se već odavno jako brine. Od 2019. godine Istarska županija započela je s tiskanjem prve brošure ”ISTRA ECOXPERIENCE – Sve eko iz Istre” o eko prijateljskim sadržajima u Istri. Na taj način, želi se doprinijeti očuvanju prirodnih i kulturnih resursa, podizanju svijesti o potrebi zaštite prirode, unapređenju života lokalnih zajednica te poticanju novih poslovnih mogućnosti  poštujući načela održivog razvoja. Time se potiče razvoj lokalne zajednice, konzumiranje domaćih i autohtonih proizvoda iz ekološkog, tj. organskog uzgoja. Istodobno štite se i čuvaju prirodni resursi i kulturna baština, te upoznaju i njeguju običaji i tradicija lokalnog stanovništva.

 Brošura je višejezična (hrvatsko-engleska i talijansko-njemačka). Tiskana je na ekološkom papiru. Dizajnirao ju je Studio Sonda, koji je osmislio i naslov brošure ”Istra ecoxperience – Sve eko iz Istre”.

Osim eko-prijateljskog smještaja, odnosno privatnog smještaja certificiranog oznakom Eco Domus, hotela koji nose međunarodnu eko oznaku Travelife i kampova s oznakom EU Ecolabel, u brošuru su uvršteni certificirani ekološki proizvođači koji svoju ponudu prodaju na kućnom pragu; plaže koje nose Plavu i Zelenu zastavu; Eko plaže; e-punionice za električna vozila i bicikle; eko manifestacije koje prezentiraju ekološke i autohtone proizvode ili eko-prijateljske aktivnosti.

  U brošuru su uvršteni i eko muzeji i tematski parkovi koji prezentiraju autohtone proizvode, tradiciju i običaje. Zatim pješačko-biciklistička staza Parenzana. Promoviraju se eko-prijateljske aktivnosti uz istovremeno odgovorno ponašanje prema okolišu. Brošura je namijenjena  domicilnom stanovništvu kod kojeg se želi probuditi ekološka svijest i potaknuti na ekološko razmišljanje i djelovanje. Isto tako i turistima kako bi na jednom mjestu dobili informacije o svim eko prijateljskim sadržajima i ponudi. Početkom ove godine pokrenuta je i Internet stranica www.istraecoxperience.com, koja sadrži sve informacije kao i brošura.

 Svi zainteresirani dionici koji se izravno ili neizravno bave turizmom na području Istarske županije i koji posluju na eko-prijateljski način, pozvani su da se uključe u Istra ecoxperience. Dovoljno je ispuniti odgovarajuću prijavnicu i dostaviti je s popratnom dokumentacijom na adresu Istarska županija, Upravni odjel za turizam. Javni poziv za uvrštenje na mrežnu stranicu je trajno otvoren, dok se prijave za uvrštenje u tiskanu brošuru zaključuju 31. listopada tekuće godine.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje