O dobroj povezanosti poljoprivredne proizvodnje i turističkog privređivanja u Istri se već odavno jako brine. Od 2019. godine Istarska županija započela je s tiskanjem prve brošure ”ISTRA ECOXPERIENCE – Sve eko iz Istre” o eko prijateljskim sadržajima u Istri. Na taj način, želi se doprinijeti očuvanju prirodnih i kulturnih resursa, podizanju svijesti o potrebi zaštite prirode, unapređenju života lokalnih zajednica te poticanju novih poslovnih mogućnosti  poštujući načela održivog razvoja. Time se potiče razvoj lokalne zajednice, konzumiranje domaćih i autohtonih proizvoda iz ekološkog, tj. organskog uzgoja. Istodobno štite se i čuvaju prirodni resursi i kulturna baština, te upoznaju i njeguju običaji i tradicija lokalnog stanovništva.

 Brošura je višejezična (hrvatsko-engleska i talijansko-njemačka). Tiskana je na ekološkom papiru. Dizajnirao ju je Studio Sonda, koji je osmislio i naslov brošure ”Istra ecoxperience – Sve eko iz Istre”.

Osim eko-prijateljskog smještaja, odnosno privatnog smještaja certificiranog oznakom Eco Domus, hotela koji nose međunarodnu eko oznaku Travelife i kampova s oznakom EU Ecolabel, u brošuru su uvršteni certificirani ekološki proizvođači koji svoju ponudu prodaju na kućnom pragu; plaže koje nose Plavu i Zelenu zastavu; Eko plaže; e-punionice za električna vozila i bicikle; eko manifestacije koje prezentiraju ekološke i autohtone proizvode ili eko-prijateljske aktivnosti.

  U brošuru su uvršteni i eko muzeji i tematski parkovi koji prezentiraju autohtone proizvode, tradiciju i običaje. Zatim pješačko-biciklistička staza Parenzana. Promoviraju se eko-prijateljske aktivnosti uz istovremeno odgovorno ponašanje prema okolišu. Brošura je namijenjena  domicilnom stanovništvu kod kojeg se želi probuditi ekološka svijest i potaknuti na ekološko razmišljanje i djelovanje. Isto tako i turistima kako bi na jednom mjestu dobili informacije o svim eko prijateljskim sadržajima i ponudi. Početkom ove godine pokrenuta je i Internet stranica www.istraecoxperience.com, koja sadrži sve informacije kao i brošura.

 Svi zainteresirani dionici koji se izravno ili neizravno bave turizmom na području Istarske županije i koji posluju na eko-prijateljski način, pozvani su da se uključe u Istra ecoxperience. Dovoljno je ispuniti odgovarajuću prijavnicu i dostaviti je s popratnom dokumentacijom na adresu Istarska županija, Upravni odjel za turizam. Javni poziv za uvrštenje na mrežnu stranicu je trajno otvoren, dok se prijave za uvrštenje u tiskanu brošuru zaključuju 31. listopada tekuće godine.