U organizaciji saveza maslinara SDŽ  i tvrtke VRTAL PRIOBALJA  u hotelu Zagreb – Duilovo u Splitu, 21. i  22. veljače (subota i nedjelja) održat će se XII tradicionalna međunarodna manifestacija maslinara Mediterana MASLINA SPLIT 2015. i prva međunarodna manifestacija poljoprivrednika Mediterana INTRADA SPLIT 2015.

Ovogodišnja manifestacija zasigurno neće biti jedna je od najvećih  maslinarskih manifestacija, prije samo desetak godina nazočilo je ovom skupu i preko tisuću natjecatelja, ali je sigurno da će okupit  sve najbolje proizvođače maslinovog ulja i drugih poljoprivrednih proizvoda sa cijelog Mediterana.

Manifestacija, pod pokroviteljstvom Splitsko-dalmatinske županije i grada Splita, počet će u subotu u 10 sati s podjelom godišnjih priznanja za unapređenje hrvatskog maslinarstva, nakon čega će uslijediti stručni skup.

Na stručnom skupu svoja izlaganja imat će najeminentniji stručnjaci s područja maslinarstva i proizvodnje maslinovog ulja, među kojima će dominirati teme kako zaštititi maslinu od štetnika, kako se više nikad ne bi ponovila 2014. godina.  Posebna pozornost bit će teme o ekološkoj poljoprivredi, a sva predavanja biti će dostupna na internetu, u našem Maslinaru i što je najvažnije kotizacije nema, a svi su zainteresirani pozvani i dobrodošli.

Tijekom trajanja manifestacije odvijat će se i izložbeno-prodajni sajam domaćih i ekoloških gastronomskih delicija, meda, vina, sira, konzerviranog povrća, džemova i marmelada, likera, kao i opreme i sredstava za maslinarstvo i općenito poljoprivredu. Na izložbi će biti prikazana najnovija dostignuća opreme i tehnologije, ali i najnovija sredstva za gnojidbu, prihranu i zaštitu vinove loze, masline, voća i povrća.

U popodnevnim satima upriličit će se kušanje sortnih maslinovih ulja i drugih delicija, a bit će podijeljene nagrade i priznanja za kvalitetu.

U večernjim satima na svečanoj večeri, uz prigodni kulturni i zabavni program,  podijelit će se nagrade za najkvalitetnija maslinova ulja i druge poljoprivredne delicije, posebne nagrade za izgled pakovine,  te proglasiti šampione u pojedinim natjecateljskim klasama.

Drugog dana manifestacije u nedjelju 22. veljače (nedjelja) u hotelu će se održati stručna radionica u masliniku u sklopu hotela, uz pokaz agrotehničkih mjera rezidbe masline i prezentaciju najnovijih strojeva koji se koriste u poljoprivredi.

Sve informacije o manifestaciji možete dobiti kod organizatora na mob.

 098/185-6630, a važno je i naglasiti da je nazočnost svim događanjima bez ikakve kotizacije, odnosno ulaz je slobodan.

Maslina2015_pozivnica_web.pdf

Prethodni članakGradnja vodovoda na privatnoj parceli i neisplata naknade
Sljedeći članakIznimke prijevremene mirovine u odnosu na Zakon o mirovinskom osiguranju
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.