Udruga Biovrt nastavlja educirati i inspirirati o životu u skladu s prirodom. Upravo se završava projekt „Očuvajmo bioraznolikost u školskom vrtu”   u sklopu kojeg su uz redovne nastavne biovrtlarske aktivnosti u OŠ Vratišinec i OŠ Gornji Mihaljevec opremljene škole raznim materijalima za očuvanje bioraznolikosti u školskom vrtu.

Kroz Edukacijski program na 6 predavanja sudjelovalo je 114 učenika obje škole, a na 10 vrtlarskih radionica i 4 terenskih edukacija sudjelovalo je 40 učenika koji su se  educirali o vrtlarenju, bioraznolikosti i zaštiti okoliša. Održane su i 4 volonterske akcije na kojima je sudjelovalo preko 120 volontera te ostvareno preko 200 volonterskih sati. U obje škole postavljene su i nove kućice za ptice, ježeve i šišmiše, pojilice i hranilice za ptice.


Učenici su uvedeni u zaboravljen svijet baštine lokalne zajednice, povezivajući djecu, učitelje, roditelje, volontere i mještane u zajednicu koja zajedno uči i unapređuje kvalitetu svog života. Osim u školskim vrtovima svake škole, učenici su se educirali i na terenskoj nastavi. Učili su o očuvanju bioraznolikosti u arboretumu Opeka u Vinici, na imanju Biovrt Silvije Kolar-Fodor te tri međimurska ekološka OPG-a. Održani su i međusobni posjeti škola, gdje su razmijenjena znanja i dobre prakse koje rade na očuvanju prirode i bioraznolikosti.

Kao edukativni alat koji će trajati generacijama, kreirana je i zanimljiva edukativna društvena igra i edukativna brošura te dva edukativna videa.

Srdačno pozivamo predstavnike svih osnovnih škola da se pridruže na jednoj od konferencija, upoznaju se s aktivnostima projekta, obiđu školske vrtove i inspiriraju se za pokretanje sličnih aktivnosti u vašim školama.

Završne konferencije projekta održat će se:

– 30.08.2023.(srijeda) u prostoru Osnovne škole Dr. Vinka Žganca Vratišinec, Školska 4, Vratišinec, 40315 Mursko Središće, s početkom u 17 sati

– 31.08.2023.(četvrtak) u prostoru OŠ Gornji Mihaljevec, Gornji Mihaljevec 83, 40306, Macinec, s početkom u 17 sati.

PROGRAM:

Voditeljica projekta Silvija Kolar-Fodor, predsjednica udruge Biovrt u skladu s prirodom,  Sanja Ambruš i Dubravka Baksa, koordinatorice projekta u OŠ Dr. Vinka Žganca Vratišinec, te Andrijana Perčić, koordinatorica projekta u OŠ Gornji Mihaljevec ukratko će predstaviti projekt. Predstavit će edukativnu društvenu puzzle igru “Upoznajmo pomagače u vrtu”. Sve prisutne škole dobiti će po 1 besplatan primjerak igre. Predstavit će i edukativnu brošuru “Očuvajmo bioraznolikost – svi smo dio rješenja” Silvije Kolar-Fodor . Svi prisutni sudionici dobiti će po 1 besplatan primjerak brošure.

Slijedi premijera edukativnog videa projekta o očuvanju bioraznolikosti te podjela potvrda o sudjelovanju svim učenicima koji su marljivo sudjelovali u projektnim edukacijskim aktivnostima.


Nakon toga slijedi neformalno druženje uz zakusku i obilazak školskog vrta.


Očekivano trajanje: 1 sat.

Molimo vas da svoj dolazak obavezno najavite do 30.08. u 12 sati putem on-prijavnice na sljedećem linku: https://tinyurl.com/rja2vyx9

Veselimo se Vašem dolasku.

www.biovrt.com

Prethodni članakKakvoća svinjskog mesa
Sljedeći članakŠto trebate znati prije podizanja nasada maline?
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.