U prostorijama Županijske uprave danas je održana konferencija za medije na kojoj je predstavljen ovogodišnji program 12. Festivala žena iz ruralnih područja Koprivničko-križevačke županije koji će se održati u sportskoj dvorani Osnovne škole Ivana Lackovića Croate u Kalinovcu u subotu, 1. srpnja u 19 sati.

Glavni organizator i inicijator Festivala je Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije, u suradnji sa županijskom Udrugom žena iz ruralnih područja, dok je suorganizator i domaćin Općina Kalinovac. Također, dodajmo kako se Festival održava pod pokroviteljstvom pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić.

Uime Županije konferenciji su prisustvovali zamjenik župana Ratimir Ljubić i pročelnica Upravnog odjela za poslove Županijske skupštine i pravne poslove Ljubica Belobrk Flamaceta, kao i saborski zastupnik i načelnik Općine Kalinovac Darko Sobota, organizatorica i inicijatorica Festivala Verica Rupčić, ujedno i predsjednica županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova, uime sponzora predstavnik Hrvatskih šuma Marin Koščak te sudionica Festivala, predsjednica Udruge umirovljenika u Kalinovcu i voditeljica njihovog zbora te voditeljica folklora KUD-a Grgur Karlovčan Marija Pavlović.

Zamjenik Ljubić uvodno je naglasio vrijednost i jedinstvenog ovog Festivala koji promovira svestranost žena iz ruralnih područja:

Županija već godinama s velikim zadovoljstvom podržava ovaj jedinstveni Festival, kako financijski, tako i organizacijski, te čestitam svima koji su zaslužni za njegovo održavanje, a posebno inicijatorici Verici Rupčić koja je uložila mnogo energije, truda i angažmana u organizaciju. Potrebno je pohvaliti i odličan rad županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova, koje je jedno od najaktivnijih u državi. Žene iz ruralnih područja naše županije doista su vrijedne, posebne i čuvarice tradicijske baštine, ali često i samozatajne, te nas veseli što će na ovaj način svoje životne priče imati priliku predstaviti javnosti. Glavni cilj Festivala je promocija žena i jačanje njihovog položaja u društvu, kao i poticanje druženja i razmjene iskustava te vjerujem da će se to i ostvariti. Pozivam vas sve u subotu u Kalinovac – podržite naše vrijedne i kreativne žene!

Predsjednica Rupčić zahvalila je Županiji na dugogodišnjoj podršci i pokroviteljstvu, kao i drugim pokroviteljima – općinama, tvrtkama, gospodarstvenicima i predstavnicima medija, koji su prepoznali kvalitetu i važnost ovog projekta, s posebnim naglaskom na pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova Višnju Ljubičić.

Festival nema natjecateljski karakter što je rezultiralo većim zadovoljstvom i odazivom sudionica, a o njihovom interesu dovoljno govori činjenica da imamo već tri prijave za sljedeću godinu. Žene su jako zadovoljne, ostvarile su brojne prijateljske i poslovne kontakte, postale ambasadorice Festivala te aktivno sudjeluju u umrežavanju, što je jedan od ciljeva. Ova manifestacija na najljepši način promovira Županiju u Hrvatskoj i Europskoj uniji, čak je uvrštena u kalendar događanja Europske komisije te vjerujem da ćemo s ovom dobrom praksom nastaviti i u budućnosti. Prošle smo godine predstavili monografiju od 2011. do 2021. godine, gdje je za nove generacije zapisano kako na području naše županije žive vrijedne, marljive, kreativne i svestrane žene.“, istaknula je predsjednica Rupčić.

Projekt daje priliku ženama za pojedinačnu prezentaciju njihovog života, hobija, društvenih aktivnosti i sličnog, a također se želi doprinijeti afirmaciji žena te promovirati različitost njihovih života u ruralnim područjima. Jedini uvjet sudjelovanja na Festivalu je njihova želja da se prijave i prezentiraju svoje priče i sredinu u kojoj žive.

Predsjednica Rupčić još je kazala kako sudjeluje ukupno 15 žena, dobnih skupina do od 31 do 73 godine, a jedna od sudionica koja će ispričati svoju životnu priču je i osoba s invaliditetom, što je dodana vrijednost Festivala. Žene će se predstaviti na izlagačkim prostorima već od 18 sati sa svojim domaćim proizvodima, nošnjama, rukotvorinama i sličnim te je predsjednica Rupčić pozvala posjetitelje da ih obiđu.

Sve žene su vrlo različitih zanimanja i interesa i po tome vidimo koliko se život u ruralnim područjima mijenja, a po prvi put smo napravili iskorak u smislu videozapisa koje smo snimili u domovima sudionica, tako da će njihove priče pratiti ne samo fotografije, nego i filmovi. Završnica Festivala je podjela priznanja za posebnosti, koja su uvijek specifična, i to je vrlo emotivan trenutak za sve. Kao i dosad, Festival će imati humanitarni karakter, u suradnji s partnerskom Udrugom za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama Latice, čiji će članovi imati svoj izlagački prostor u predvorju i skupljati sredstva za rad“, naglasila je predsjednica Rupčić te također javnosti uputila poziv na Festival.

Načelnik Sobota zahvalio je organizatorima na ukazanoj prilici da Općina Kalinovac zajedno s Osnovnom školom Ivana Lackovića Croate bude domaćin ove hvalevrijedne manifestacije:

Mnogo smo zajednički radili na organizaciji i vjerujem da će se gosti i posjetitelji osjećati ugodno i biti više nego zadovoljni programom, a posebno prezentacijama posebnih i kreativnih žena iz naše županije. Zahvaljujem predstavnici Općine, gospođi Pavlović te svim udrugama koje će dati svoj obol u programu. Pozivam vas sve da nam se pridružite u Kalinovcu i podržite sudionice Festivala.“

Sudionica Festivala i predsjednica Udruge umirovljenika u Kalinovcu Marija Pavlović, koja je ujedno zadužena za kulturno-umjetnički program, kazala je kako će u njemu sudjelovati Udruga Tomislav Franjić, KUD Grgur Karlovčan te Udruga umirovljenika Kalinovac. Udruge i KUD su iznimno aktivnosti i sudjeluju na brojnim natjecanjima te će posjetitelji zasigurno uživati u njihovim tradicijskim izvedbama.

Predstavnik sponzora Hrvatskih šuma, Marin Koščak, uputio je pozdrave uime Marine Juratović, predsjednice Hrvatskog šumarskog društva Podružnice Koprivnica i Damira Felaka voditelja Uprave šuma Podružnice Koprivnica. Dodao je kako Hrvatske šume već godinama podržavaju ovaj Festival i rad Povjerenstva za ravnopravnost spolova, koji promoviraju svestranost i različite uloge žena u današnjem društvu.

Sudionice ovogodišnjeg Festivala ruralnih žena KKŽ su: Štefica Bičak iz Brda Orehovečkog (Općina Sveti Petar Orehovec), Andreja Brleković iz Rasinje, Viktorija Horvat iz Kozarevca, (Općina Kloštar Podravski) Ksenija Kolarević iz Đurđevca, Renata Kostibol iz Velikog Potočeca (Grad Križevci), Anita Kovačić iz Molvi, Marina Kućan iz Kutnjaka (Općina Legrad), Jadranka Lakuš iz Koprivnice, Slavica Martinaga   iz Koprivničkog Ivanca, Draženka Mihoković iz Delova (Općina Novigrad Podravski), Marija Pavlović iz Kalinovca, Ivančica Petric iz Svetog Petra Orehovca, Jela Pintarek iz Podravskih Sesveta, Marijana Šabarić iz Hampovice (Općina Virje) i Irena Šimunović iz Cirkvene (Općina Sveti Ivan Žabno).

Prethodni članakV. Balkanski simpozij o voćarstvu
Sljedeći članakDonesena Naredba o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge u RH
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.