Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u sklopu mjere povlačenja s tržišta za slobodnu distribuciju, u razdoblju od početka studenog 2015. godine do 07.04.2016. godine isplatila je potporu u iznosu od 18.840.172,09 kuna iz sredstava Europske unije.
Navedeni iznos isplaćen je 321 proizvođaču jabuka i mandarina. Europska unija daje potporu proizvođačima jabuka i mandarina za povlačenje voća s tržišta i slobodnu distribuciju primateljima (humanitarnim organizacijama, ustanovama socijalne skrbi, školama i vrtićima, bolnicama i kaznenim tijelima). Riječ je o mjeri Europske komisije koja je nastala kao rezultat ruskog embarga na uvoz voća i povrća iz Europske unije. Naime, kako bi se spriječilo da postojeća situacija na tržištu preraste u ozbiljniji ili trajniji poremećaj, Europska komisija omogućila je izvanredne mjere potpore proizvođačima određenog voća i povrća. Povlačenje s tržišta učinkovita je mjera upravljanja krizom u slučaju viškova voća i povrća zbog privremenih i nepredvidivih okolnosti. Provedba mjere je u tijeku i ovim putem podsjećamo proizvođače da je krajnji rok za dostavu zahtjeva za isplatu 31.07.2016. godine.
Više o mjeri ovdje: http://www.apprrr.hr/izvanredne-mjere-potpore—jabuke-i-mandarine-1118.aspx  

Prethodni članakPrekoračenje datuma zahtjava za legalizaciju
Sljedeći članakPodnošenje zahtjeva za potporu osiguranju u 2016. godini
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.