Podravka traži kooperante

Predstavnici Podravke, dr. sc. Zdravko Matotan i Zlatko Đelekovčan naveli su kako je Podravkin cilj do 2022. godine u svojim proizvodima koristiti 100 % sirovina iz Hrvatske, što su proizvođači pozdravili s oduševljenjem. Ovaj događaj je ujedno bio i prigoda za ostvarivanje suradnje između proizvođača i Podravke.

U ovom neformalnom druženju bilo je prilike i za predstavljanje relativno mlade domaće tvrtke, Chemisol d.o.o. koja svoj asortiman proizvodi u Hrvatskoj. Organizator ove prezentacije, koju čine osam županijskih udruga povrćara te dvije zadruge prepoznali su preparate tvrtke Chemisol kao proizvode od velikog značaja za proizvodnju prema ekološkim načelima. Kako je pojasnio Chemisol-ov tehnolog, Bojan Sardelić, dipl. ing. agr.,  poboljšivač rasta biljaka FLORAL-N-PLUS na bazi uree za folijarnu prihranu svih vrsta biljaka,  sadrži posebnu kombinaciju prehrambenih aroma koje djeluju odbojno prema puževima, gusjenicama i  lisnim ušima.

Proizvodi prihvatljivi za okoliš

Proizvod je uspješno testiran na proizvodnim površinama kooperanata Podravke, gdje je prema prvim rezultatima pokazao visoku djelotvornost u odbijanju krumpirove zlatice na tretiranim povrćarskim kulturama, koja se može usporediti s djelotvornošću konvencionalnih kemijskih preparata. Navedeni proizvod nije toksičan, nema karencu niti ograničenja u broju primjene, ako se koristi na propisani način te se primjenjuje prskanjem po biljkama.

Također, Chemisol proizvodi sredstva koja svojim mirisom i/ili okusom odvraćaju i odbijaju divlje svinje, jelene i srne, te divlje zečeve  od površina koje se žele zaštititi.

Detaljnije informacije o sredstvima iz ponude tvrtke Chemisol mogu se dobiti na broj 01/2893-007, dok se svi zainteresirani proizvođači povrća i voća koji su u mogućnosti isporučivati velike količine povrća i voća mogu javiti tvrtki Podravka d.d.

Ivan Stupnišek, mag. ing. agr.

Prethodni članakZbog kormorana šaranska proizvodnja u Hrvatskoj trpi milijunske gubitke
Sljedeći članakKroz plavi dizel dodatnih 16,2 milijuna kuna potpora za poljoprivredu- četiri nova sektora u kvoti
Ivan Stupnišek, mag. ing. agr.
Rođen 1985. g. u Zagrebu, gdje završava osnovnu i srednju školu za dentalnog tehničara, te poslije pripravničkog staža u Stomatološkoj poliklinici Perkovčeva u Zagrebu upisuje preddiplomski studij Agroekologija na Agronomskom fakultetu, zatim diplomski studij Ekološka poljoprivreda i agroturizam koji završava 2012. g. Stručnu praksu i terenski rad obavlja na Zavodu za opću proizvodnju bilja u okviru projekta prof. dr. sc. Milana Mesića „Gnojidba dušikom prihvatljiva za okoliš“, Zavodu za voćarstvo (stručni projekt) te Zavodu za poljoprivrednu zoologiju (stručni projekt). Od 2014. urednik u Gospodarskom listu; autor nekoliko stručnih i znanstvenih članaka. Prijašnje radno iskustvo u DTC Sertić na radnom mjestu supervizora, B2B kampanje, ljudski resursi. U Stil pekarni radio kao prodajni predstavnik tijekom studija. U Interpunktu tijekom studija radio u marketingu (telesales), te u Bogadura grupaciji kao voditelj evenata za razne klijente. Služi se engleskim i osnovno španjolskim jezikom. Područja interesa: precizna i ekološka poljoprivreda, obnovljivi izvori energije, integrirana zaštita bilja, stočarstvo, peradarstvo, ljekovito bilje, nove tehnologije, PR i marketing, novinarstvo. Znanstvene publikacije: https://www.bib.irb.hr/pregled/profil/38362