Tijekom proteklog tjedna potvrđen je prvi nalaz narančinog trnovitog štitastog moljca na području grada Opuzena. Riječ je o karantenskom štetniku na području Europske Unije, podrijetlom iz Azije. U Hrvatskoj je prvi puta utvrđen 2012. te je tada adekvatnom provedbom mjera iskorijenjen.

Ovaj je štetnik prvi puta u proizvodnim nasadima (mandarine) zabilježen u Konavlima 2018. godine. Od tada se proširio prema sjeverozapadu Dubrovačko-neretvanske županije te prema Splitsko-dalmatinskoj županiji ( Hvar i Brač te područje Makarske). Narančin trnoviti štitasti moljac je polifag koji napada više od 90 biljnih vrsta. Tako je do sada u Hrvatskoj ovaj štetnik osim u nasadima agruma nađen i na vinovoj lozi te na nekoliko voćnih vrsta (marelica, trešnja, nar, smokva, nešpula, dunja), ukrasnih (ruža, petolisna lozica, lovor višnja) i divljih biljnih vrsta (bršljan, pasja ruža).

U cilju sprječavanja daljnjeg širenja karantenskog štetnog organizma, donesena je Odluka o određivanju demarkiranih područja. U njima se provode mjere za sprječavanje širenja i suzbijanje narančina trnovitoga štitastog moljca – Aleurocanthus spiniferus (Quaintance). Pri tome se pozitivni lokalitet Opuzen nalazi izvan demarkiranih područja. Zbog važnosti proizvodnje agruma na području doline rijeke Neretve, nužno je provođenje svih mjera sprječavanja širenja i suzbijanja narančinog trnovitog štitastog moljca na novozaraženom području, na kojem će Ministarstvo poljoprivrede u nadolazećem periodu povećati broj pregleda. 

Izravne štete na biljkama uzrokuju ličinke i odrasli razvojni stadiji štetnika sisanjem biljnih sokova na naličju listova. Neizravne štete posljedica su izlučivanja obilne medne rose na kojoj se razvijaju gljive čađavice. To za posljedicu ima smanjenu respiraciju i fotosintezu biljke te gubitak tržišne vrijednosti plodova.

Izrazito napadnuti listovi mogu otpasti, a uslijed jakog napada porast mladica je smanjen. Propisane mjere suzbijanja i sprečavanja širenja su uklanjanje i uništavanje pojedinačnih zaraženih biljaka domaćina ili dijelova zaraženih biljaka. Osim mehaničkog uklanjanja zaraženih biljaka suzbijanje se obavlja i  primjenom kemijskih insekticida ili bioloških insekticida na svim biljkama domaćinima.

Zbog gospodarske važnosti i rizika koje štetnik predstavlja za domaću poljoprivredu, nad njime se od 2015. provodi sustavni nadzor. U nadzor su uključeni administrativni, stručni, znanstveni i materijalni resursi Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu te Državnog inspektorata Republike Hrvatske. Nadzor se financira iz Državnog proračuna. Za cilj ima brzo i pravovremeno otkrivanje štetnika, kako bi se provele mjere njegova iskorjenjivanja i sprečavanja širenja. HAPIH je tijekom 2022. godine na program nadzora štetnih organizama utrošio 1,2 milijuna kuna. Pri tome je nadziran 71 organizam te je jedan od nadziranih organizama i Aleurocanthus spiniferus.

Od prvog nalaza štetnika u Hrvatskoj također se sustavno radi na edukacijama poljoprivrednika i stručnjaka i javnim kampanjama.

U slučaju sumnje na prisutnost karantenskog  štetnika Aleurocanthus spiniferus u nasadu obratiti se Sektoru za nadzor poljoprivrede i fitosanitarni nadzor Državnog inspektorata RH ili Hrvatskoj agenciji za poljoprivredu i hranu-Centar za zaštitu bilja na kontakte: fitosanitarna.inspekcija@dirh.hr 01/2375-100, czb@hapih.hr 01/2311-640