Ministar Tomislav Tolušić održao je sjednicu Stručnog savjeta za praćenje stanja u proizvodnji i preradi mlijeka danas, 5. srpnja 2017. godine u Ministarstvu poljoprivrede. Sjednici su osim predstavnika proizvođača mlijeka i mljekarske industrije prisustvovali i predstavnici trgovačkih lanaca u Hrvatskoj.
Tema sastanka bilo je razmatranje aktualnog stanja u proizvodnji i preradi mlijeka te mogućnostima bolje suradnje proizvođača i prerađivača mlijeka s trgovačkim lancima, kao i o novim potezima koje Ministarstvo poljoprivrede planira do kraja ove godine u cilju zaštite hrvatskih proizvođača mlijeka.
Posljedice mliječne krize u Europskoj uniji još uvijek su prisutne, a zbog pada otkupne cijene mlijeka primarni proizvođači mlijeka stavljeni su u izuzetno nepovoljan položaj. Iako je Europska unija izvanrednim paketima pomoći sektoru mljekarstva u nekoliko navrata pokušala stabilizirati tržište, te mjere nisu bile dovoljne za oporavak sektora u Hrvatskoj – zabilježen je trend pada broja isporučitelja mlijeka i broja krava, a posljedično i količine isporučenog mlijeka. Istovremeno, ove je godine isplaćeno 1,8 milijardi kuna izravnih plaćanja poljoprivrednim gospodarstvima koja imaju stočarsku proizvodnju, a od toga 700 milijuna kuna isključivo za stočare.
Ministarstvo poljoprivrede je radi zaštite hrvatskih proizvođača mlijeka donijelo Mliječni paket – koji obuhvaća tri nova propisa, a kojima se regulira odnos između proizvođača i otkupljivača te precizno propisuju parametri o polaznom postotku mliječne masti i bjelančevina,  što izravno utječe na otkupnu cijenu sirovog mlijeka.  Uz reguliranje kakvoće sirovog mlijeka uvedeni su parametri kojima treba odgovarati konzumno mlijeko prilikom njegova stavljanja na police trgovina. Za razliku od dosadašnje prakse proizvođači će sada i prije isporuke znati koju će cijenu dobiti za svoje mlijeko. S druge strane, mljekarskoj industriji otvoren je prostor za brži i jednostavniji dogovor s otkupljivačima, jer sada pregovaraju s proizvođačkom organizacijom, a ne pojedinačno sa svakim proizvođačem što značajno skraćuje pregovarački proces.
Ipak, kako sada stvari stoje, a zaključeno je i na današnjem sastanku, Mliječni paket neće biti dovoljan da se hrvatski proizvođači mlijeka oporave od krize koja ih već godinama prati.   Zato, Ministarstvo poljoprivrede kroz EU fond 100% financira osnivanje proizvođačkih organizacija sa 500.000 eura kroz 5 godina za rad proizvođačkih organizacija (plaće zaposlenih, troškovi marketinga, skladištenja, organizacije tržišta), koje uz to imaju prednost na natječajima iz Programa ruralnog razvoja i povećanu razinu sufinanciranja u mjeri prerade. Paralelno se radi na uspostavi financijskih instrumenata kojima će se i proizvođačkim organizacijama  omogućiti podizanje zajmova i garancija, s ciljem da proizvođači sirovog mlijeka postanu prerađivači mlijeka s konkurentnim finalnim proizvodom.
Ako se situacija uskoro ne promijeni nabolje, Ministarstvo planira raspisati i ograničeni natječaj samo za proizvođačke organizacije u sektoru mlijeka za izgradnju mljekara Mjera 4.2.1 (prerada) – 10.000.000 eura, uz osiguranje financijskih instrumenata.
„Ne želim upirati prstom i tražiti krivca za situaciju u kojoj se trenutno nalazi sektor proizvodnje mlijeka jer svi imaju svojih problema, a nose i djelić odgovornosti. Danas smo nakon deset godina na sastanku imali i predstavnike trgovačkih lanaca jer smatram da smo zajedno u situaciji koju samo ujedinjeni možemo riješiti. Ministarstvo je posljednjih mjeseci izašlo s takozvanim Mliječnim paketom, a do kraja godine trebali bi imati i Zakon o sprečavanju nepoštene trgovačke prakse u lancu opskrbe hranom, no vidim da sve to nije dovoljno“ – izjavio je ministar Tomislav Tolušić nakon sastanka te dodao „Ja ne mogu, ne smijem i neću odrediti otkupnu cijenu mlijeka, ali mogu, moram i hoću javno reći da ona nije realna i da nije održiva. To sam danas i rekao. Moramo surađivati, pronaći rješenje i gospodski se dogovoriti. Raspisat ćemo natječaje za proizvođačke organizacije i za izgradnju mljekara, no tko će se javiti na te natječaje i povući sredstva ako se proizvođači ne organiziraju ili ako, u najgorem slučaju, izađu iz proizvodnje”.
Novi sastanak Stručnog savjeta za praćenje stanja u proizvodnji i preradi mlijeka održat će se krajem kolovoza, kako bi se analizirala primjena novih propisa.
Uz članove Savjeta (Udruga velikih mliječnih farmi – Mliko, Croatiastočar, CroMilk, Agrokor, Dukat, Meggle, Vindija, Belje, PIK Rijeka, Zdenka, Udruga – hrvatske male mljekare) te predstavnike komora, agencija, fakulteta i stručnih službi,  današnjem sastanku prisustvovali su predstavnici trgovačkih lanaca: Plodine, Konzum, Kaufland, Lidl, Spar, NTL i KTC.
 

 src=

Prethodni članakDani Profi Tehnike u Garešnici, 09. srpnja 2017.
Sljedeći članakProglašena elementarna nepogoda za Veliku Goricu, Kravarsko i Pokupsko
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.