24. i 25.11.2022. godine održano je 4. Međunarodno ocjenjivanje rakija i likera u organizaciji Gospodarskog lista u suradnji s Agronomskim i Prehrambeno – biotehnološkim fakultetom u Zagrebu. Sponzori ovogodišnjeg ocjenjivanja bili su Poljocentar Križevci, tvrtka koja se bavi veleprodajom i maloprodajom kompletnog repromaterijala za poljoprivredu i građevinskog materijala, te Kokot Agro, tvrtka koja se bavi prodajom kompletnog vinarskog i vinogradarskog asortimana.

Na ocjenjivanje je prijavljeno 166 uzoraka od 98 proizvođača iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Slovenije. Od toga je bilo 108 rakija, 32 likera i 26 uzoraka ginova.

Predsjednik ocjenjivačke komisije bio je doc. dr. sc. Marin Mihaljević Žulj s Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

24.11. ocjenjivane su rakije. Komisiju ocjenjivača su činili prof. dr. Ninoslav Nikićević, prof. dr. sc. Jasna Mrvčić (PBF), dr. sc. Mirela Osrečak (AFZ), Karla Hanousek Čiča (PBF), mag. ing., prof. dr. sc. Damir Stanzer (PBF), Vesna Jurak (Badel 1862), Renata Sahor (Badel 1862), Vlasta Rubeša Vili, Aleksandar Brodski, dipl. ing. agr., Nataša Puhelek Puština (Ministarstvo poljoprivrede).

25.11. ocjenjivani su likeri i ginovi. Komisiju ocjenjivača su činili prof. dr. Ninoslav Nikićević, prof. dr. sc. Jasna Mrvčić (PBF), dr. sc. Mirela Osrečak (AFZ), Ozren Hrsto (Ministarstvo poljoprivrede), Mirela Krajnović (Badel 1862).

Zlatom je nagrađen 41 uzorak, najviše u kategoriji rakija (23), dok su velikim zlatom nagrađena 4 uzorka. Šampion rakija i najbolje ocijenjeni uzorak 4. Međunarodnog ocjenjivanja rakija i likera je Šljivova prepečenica, Reserva Pigmalion, 2010. g., Destilerije Pigmalion vlasnika Gorazda Čuka. Šampionski uzorak rakije ocijenjen je ocjenom 19,2.

Veliko zlato u kategoriji rakija osvojili su još i Šljivovica barrique, 2020. g. (Obrt Romić, Dinko Romić) i Šljivovica, 1988. g. (Vinarija Žnidarić, Franjo Žnidarić) Obje rakije ocijenjene su ocjenom 19,1.

U kategoriji likera dodijeljeno je 12 zlata. Jedino veliko zlato i šampionsku titulu likera osvojio je Liker od lješnjaka Avellana, 2022. g. tvrtke Primores d.o.o, Mladena Pavlića. Šampionski uzorak likera ocijenjen je ocjenom 19,1.

U kategoriji ginova dodijeljeno je 6 zlata. Najbolje ocijenjeni uzorak i šampionom ginova proglašen je Barrel aged gin, 2022. Destilerije Craft spirits, Mihovila i Ive Pranjić.

Ostali nagrađeni prooizvđači navedeni su u tablicama ispod članka. Ostali prijavljeni proizvođači će do kraja tjedna dobiti rezultate svojih uzoraka na email koji su ostavili u prijavi. Čestitke nagrađenim proizvođačima!

Dodjela nagrada i degustacija šampionskih uzoraka održat će se 09.12.2022. godine u 11:00 sati na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Molimo sve koji planiraju doći da se unaprijed jave na mail marin@gospodarski-list.hr kako bi mogli napraviti točan popis uzvanika.

Tvrtka Kokot Agro bavi se prodajom kompletnog vinarskog i vinogradarskog asortimana.

Tvrtka Poljocentar Križevci bavi se veleprodajom i maloprodajom kompletnog repromaterijala za poljoprivredu i građevinskog materijala