Europska komisija prihvatila je Operativni program ribarstva za razdoblje od 2007. – 2013. godine temeljem Nacionalnog strateškog plana ribarstva. U narednom razdoblju bit će objavjeni pravilnici za provođenje, a prvi natječaji očekuju se krajem siječnja 2014. godine. Ukupna financijska alokacija za prvih šest mjeseci članstva iznosi 11,6 milijuna eura; od toga 8,7 milijuna eura iz Europskog fonda za ribarstvo i 2,9 milijuna eura nacionalnog proračuna s mogućnošću iskorištenja do 31. prosinca 2015..
 
Operativni program provodi se kroz tri mjere:
  1. Trajna obustava ribolovne aktivnosti,
  2. Privremena obustava ribolovne aktivnosti,
  3. Proizvodne investicije u akvakulturi.

 

Unatoč kratkom roku i visokim zahtjevima Europske komisije, uz odličnu suradnju sa svim zainteresiranim stranama, Uprava ribarstva uspjela je izraditi Operativni program u skladu sa svim zahtjevima i poštivanjem rokova.
 
Uz sve navedeno, Republici Hrvatskoj dodatno je odobreno i 1,09 milijuna eura. Naime, pristupanjem Europskoj uniji preuzeli smo obvezu izrade i provedbe Nacionalnog programa prikupljanja podataka o ribarstvu, koji je ovih dana prihvaćen od strane Europske komisije. Program obuhvaća prikupljanje podataka važnih za donošenje strateških dokumenata (Mjera upravljanja, Planova upravljanja i sl.). Za prvih šest mjeseci članstva odobreno nam je sufinanciranje u iznosu od 323.340 eura (50% ukupnih troškova za navedeno razdoblje).
 
Odobrena su nam i sredstva za jačanje inspekcijskog nadzora i kontrole u iznosu od 760.000 eura za prvih šest mjeseci članstva, što je oko 80% ukupnih zatraženih troškova. Ova sredstva biti će utrošena u prilagodbu pravilima EU i nabavci VMS uređaja, te uređaja za elektronske očevidnike, kako bi naši ribari bili u skladu s preuzetim pravilima.
 

 width=

Prethodni članakOpćini Mali Bukovec 2,39 milijuna kuna iz IPARD -a
Sljedeći članakNa Vijeću ministara usvojena Zajednička poljoprivredna politika
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.