Državni tajnik Zdravko Tušek je 26. travnja 2022. najavio i predstavio 5. Sajam hrvatskih zaštićenih proizvoda. Sajam će se održati 7. svibnja u Krapini. Ovogodišnji Sajam hrvatskih zaštićenih proizvoda Ministarstvo poljoprivrede organizira u suradnji s gradom Krapinom i Krapinsko-zagorskom županijom. Upravo su posljednja dva naziva registrirana na EU razini iz ove Županije, a riječ je o oznakama Zagorski štrukli/Zagorski štruklji i Zagorski bagremov med, uz već registrirane Zagorski puran i Zagorski mlinci.

U svjetlu promocije i podizanja svijesti o zaštićenim hrvatskim proizvodima 14. travnja svake godine obilježavamo dan kada je Krčki pršut registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla. To je bila prva registracija zaštićene oznake iz EU sustava kvalitete koju je jedan od hrvatskih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda ostvario. Na inicijativu Ministarstva, u obilježavanje se uključila i Hrvatska pošta. Ona je na taj datum i ove godine izdala prigodnu seriju poštanskih marki pod nazivom „Hrvatski zaštićeni poljoprivredni i prehrambeni proizvodi“ sa motivima hrvatskih zaštićenih proizvoda.

Ministarstvo poljoprivrede puno ulaže u politiku kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda budući da u tome vidimo priliku za podizanje konkurentnosti naših proizvođača; također i za njihovo bolje pozicioniranje na sve zahtjevnijem tržištu. Na kraju, prepoznatljivost proizvoda povezana je i s prepoznatljivošću područja na kojem se proizvodi. Sve to doprinosi jačanju turizma, ali i održivom razvoju ruralnih područja. Sve navedeno doprinijelo da danas imamo 35 poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda čiji naziv je registriran kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla na razini cijele Europske unije. To nas kao najmlađu državu članicu, svrstava na visoko sedmo mjesto u EU, izjavio je državni tajnik Tušek. Pozvao je i izrazio želju da ovogodišnji Sajam hrvatskih zaštićenih proizvoda bude posjećen u što većem broju.

Hrvatski poljoprivredno – prehrambeni proizvodi zaštićenog naziva na EU razini su: Krčki pršut, Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres; Neretvanska mandarina, Ogulinsko kiselo zelje / Ogulinski kiseli kupus, Baranjski kulen, Lički krumpir, Istarski pršut / Istrski pršut; Drniški pršut, Dalmatinski pršut, Poljički soparnik / Poljički zeljanik / Poljički uljenjak, Zagorski puran; Krčko maslinovo ulje, Korčulansko maslinovo ulje, Paška janjetina, Šoltansko maslinovo ulje, Varaždinsko zelje; Slavonski kulen / Slavonski kulin, Međimursko meso ‘z tiblice, Slavonski med, Lička janjetina, Istra, Paška sol; Zagorski mlinci, Paški sir, Bjelovarski kvargl, Brački varenik, Varaždinski klipič, Malostonska kamenica, Rudarska greblica; Dalmatinska pečenica, Dalmatinska panceta, Lički škripavac, Bračko maslinovo ulje, Zagorski bagremov med, Zagorski štrukli / Zagorski štruklji.

5. Sajam hrvatskih zaštićenih proizvoda će se održati 7. svibnja 2022. godine u gradu Krapini na lokaciji Šetalište hrvatskog narodnog preporoda. Vrijeme trajanja sajma je od 10:00 do 20:00 sati.

U cilju promocije hrvatskih zaštićenih proizvoda Ministarstvo poljoprivrede je izradilo Letak namijenjen potrošačima; također i Katalog hrvatskih zaštićenih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, a svi detalji se nalaze na poveznici.