U trenucima u kojima je domaća hrana u posebnom fokusu, u istarskom Svetom Petru u Šumi održano je 2. nacionalno ocjenjivanje kobasica i salama. Na ocjenjivanje je prijavljeno 123 uzorka odabranih kobasica i salama najviše kvalitete iz svih dijelova Hrvatske, ali i susjedne Slovenije. Ocjenjivanje osam definiranih kategorija kobasica i salama ističe se svojom visokom profesionalnošću i stručnošću te je veliki izazov za sve proizvođače vrhunskih kobasica, neovisno o njihovoj veličini proizvodnje i regiji iz koje dolaze.
Belje se na njemu ove godine prvi puta predstavilo sa svojom Kulenovom sekom Crna slavonska.
–Prvi puta smo na ocjenjivanje u Svetom Petru u Šumi poslali Kulenovu seku Crna Slavonska i dobili šampionsku titulu, ponosno ističe Mirabela Opančar, voditeljica proizvodnje suhomesnatih trajnih kobasica i slanina u Belju.
–Iako smo jedan od najvećih proizvođača tradicionalnih delicija u Hrvatskoj kod nas se sve radi na tradicionalni način. Puno je ručnog rada, čime postižemo premium kvalitetu proizvoda. Imamo vlastitu proizvodnju crnih slavonskih svinja na prostoru Parka prirode Kopački rit. Tako kontroliramo cjelokupni proces od sirovine najviše kvalitete do tradicionalnog dimljenja na drvetu bukve. Ponosni smo na ovu nagradu jer s njom rušimo barijere između velikih i malih proizvođača. S ovom nagradom pokazujemo kolika je posvećenost kvaliteti vrhunske hrane u Belju, zaključuje Opančar.
Općina Sveti Petar u Šumi dugi niz godina je i organizator sajma S klobasicom u Europu.
–„Ocjenjivanje kobasica i salama” dio je našeg velikog projekta S klobasicom u Europu koji smo pokrenuli prije deset godina i u sklopu kojeg smo izgradili i hrvatsku kuću od kobasica ili kako ju mi lokalno zovemo Hiža od klobasic, u kojoj imamo senzorni laboratorij i dvoranu namijenjenu upravo za ocjenjivanja kvalitete kobasica i salama. Kroz sve naše projekte ističemo značaj kobasica u hrvatskoj gastronomiji i važnost njihove daljnje promocije, istaknuo je dr. sc. Mario Bratulić, načelnik općine.