Vinarija Enosophia iz Feričanaca osvojila je pet srebrnih medalja na ovogodišnjem izdanju najvećeg vinskog natjecanja na svijetu – Decanter World Wine Awards. Znakovito je da su srebrne medalje otišle kompletnoj liniji Miraz, to jest za sva 4 vina koja se mogu naći u toj liniji, dok je peto srebro osvojeno s pjenušcem Memoria Brut Nature. Vina vinarije Enosophia iz Feričanaca dobila su još jednu potvrdu izvrsnosti, a
što je još važnije kontinuiteta i pouzdanosti. Naime, baš sva vina iz premium linije ove vinarije osvojila su 90 i više bodova, čime su još jednom potvrdila da je Enosophia jedna od najpouzdanijih vinarija Hrvatske s čijim se vinima ne može pogriješiti.

“Više me veseli što su sva vina iz kolekcije Miraz, kao i naš pjenušac Memoria dobila visoka priznanja kao što je Decanter srebro za koje treba osvojiti preko 90 bodova, nego da je jedna etiketa dobila zlato, a druga broncu ili ostala bez medalje. Linije Miraz i Memoria su naše perjanice u koje ulažemo golemi trud i u vinogradu i u podrumu, sve kako bi izdvojili i odnjegovali ono najbolje što imamo. Zato me čini izuzetno ponosnim kad vidim da su stroge komisije magazina Decanter tu kvalitetu unisono prepoznale i nagradile. Mislim da naši kupci nakon ovakvih priznanja mogu biti spokojni i bez zadrške nastaviti kupovati naša vina, koja osim što imaju još jednu potvrdu najviše kvalitete, uvijek nude i poštene i pristupačne cijene.” izjavio je direktor vinarije Martin Kovačević.

Uspjeh je postignut u konkurenciji od preko 18.000 uzorka vina pristiglih iz cijelog svijeta, a od čega se samo iz Hrvatske natjecalo više od 600 vina.

Nagrađena vina, Decanterovi suci osim što su ocijenili su i opisali kako slijedi:

Memoria Brut Nature – Enosophia

(pjenušac dobiven klasičnom metodom od sorte rajnski rizling dozrijevan 48 mjeseci na vlastitim kvascima)

Ocjena: 92/100
Slojevit miris s orašastim i svježim citrusnim aromama i s autolitičkim notama u pozadini. U ustima harmonično, s vibrantnim kiselinama i mineralnom završetkom.

Miraz Frankovka 2019 – Enosophia

Ocjena: 90/100

Bogato i ekspresivno vino. S aromama crnog ribiza, tamne čokolade i likoricije. Živo i vrlo pitko u ustima, s prilično dugim završetkom.

Miraz Cabernet Franc 2019 – Enosophia

Ocjena: 90/100
Zrelo crno voće na nosu uz malo pečene paprike i s dodirom lista rajčice i duhana. Na nepcu harmonično i sasvim suho.

Miraz Syrah 2108 – Enosophia


Ocjena: 92/100
Svježe arome crvenog voća na nosu, a u ustima punog bridećeg okusa, sa nešto slatkih začina poput vanilije u pozadini. Lijepe je punoće i strukturalne ravnoteže, kao i dugačke završnice.

Miraz Cuvee 2018 (50% cabernet sauvignon, 30% merlot, 15% frankovka, 5% cabernet
franc) – Enosophia

Ocjena: 90/100
Obilne arome crvenog voća na nosu s cvjetnom nijansom u pozadini, kao i s notama finih začina. U ustima je prifinjeno i slojevito.

Prethodni članakIz Bc Instituta nastavljaju tradiciju uspjeha
Sljedeći članakRast industrijskog, pad craft piva
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.