Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je 27. rujna 2022. dodijelila nove ugovore iz Programa ruralnog razvoja za područje pet slavonskih županija. Time su u Požeško-slavonsku, Brodsko-posavsku, Osječko-baranjsku, Virovitičko-podravsku i Vukovarsko-srijemsku županiju upućena 84 nova ugovora u ukupnoj vrijednosti odobrene potpore veće od 28 milijuna kuna. Također, ministrica Vučković je održala radni sastanak s predstavnicima jedinica lokalne samouprave. I to na temu aktualnosti u poljoprivredi.

U Brodsko-posavsku županiju upućeno je 15 ugovora o potporama iz Programa ruralnog razvoja. U Osječko-baranjsku upućeno je 16 ugovora, u Požeško-slavonsku 18 ugovora Također i 10 ugovora u Virovitičko-podravsku županiju. 25 ugovora poslano je u Vukovarsko-srijemsku županiju.

Korisnici podmjere 4.1.1. ostvarili su potporu uz pomoć koje će realizirati nove objekte, linije za doradu sjemenske robe i nabavu poljoprivredne mehanizacije, ukupno vrijednu 14 milijuna kuna.  Mladi poljoprivrednici će zahvaljujući potporama kroz podmjeru 6.1.1. ukupne vrijednosti 6,4 milijuna kuna proširiti i modernizirati svoje vinogradarske i vinarske, povrtlarske i stočarske proizvodnje. Ugovori iz podmjere 6.3.1. vrijedni ukupno 6,9 milijuna kuna pomoći će malim poljoprivrednicima da digitaliziraju, unaprijede i prošire stočarske i voćarske proizvodnje. Također i da započnu koristiti obnovljive izvore energije.

Tijekom dodjele ugovore ministrica Vučković još je jednom naglasila kako ova Vlada snažno podupire ovo područje. To dokazuje i projekt Slavonija, Baranja i Srijem. Također i sva ulaganja u poljoprivredu putem Programa ruralnog razvoja. Kroz njega je u pet slavonskih županija ugovoreno više od 7 milijardi kuna potpore. Isplaćeno je više od 5,9 milijardi kuna. Ukupni iznos isplaćene potpore za hrvatsku poljoprivredu iz Programa ruralnog razvoja iznosi više od 17 milijardi kuna.

Tom prilikom je ministrica poljoprivrede istaknula iznimnu važnost poljoprivredne proizvodnje u Slavoniji. Dodala je kako je cjelokupnoj hrvatskoj poljoprivredi oslonac za budućnost 3,8 milijardi eura u okviru Strateškog plana do 2027. On je u petak poslan na odobrenje Europskoj komisiji. Pri tome je Vlada na čelu s Andrejem Plenkovićem podignula stopu nacionalnog doprinosa s 15 % na 20 %. Na taj način bi povećala ukupnu omotnicu za hrvatsku poljoprivredu za 103,5 milijuna eura.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje