Ministarstvo poljoprivrede je u rujnu 2013. godine donijelo Rješenje o registraciji oznake zemljopisnog podrijetla čime je naziv „Slavonski kulen“/ “Slavonski kulin“ postao zaštićen u Republici Hrvatskoj.

 

U ožujku 2014. godine Ministarstvo poljoprivrede uputilo je Europskoj komisiji zahtjev za registraciju naziva zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla „Slavonski kulen“/ “Slavonski kulin“ na razini Europske unije.

 

Nakon provjere dostavljene dokumentacije, Europska komisija je 12. studenog 2015. godine objavila u Službenom listu obavijest o podnesenom zahtjevu za registraciju naziva „Slavonski kulen“ / „Slavonski kulin“ odnosno Jedinstveni dokument čime je započelo tromjesečno razdoblje za podnošenje prigovora.

 

Europska komisija je dana 11. veljače 2016. godine zaprimila od Republike Slovenije prigovor na zahtjev za registraciju naziva „Slavonski kulen“ / „Slavonski kulin“ o čemu je 15. veljače 2016. godine obavijestila Ministarstvo poljoprivrede.

 

Slovensko Ministarstvo poljoprivrede sukladno Uredbi (EU) br. 1151/2012 o sustavima kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, treba u roku od dva mjeseca Europskoj komisiji dostaviti obrazloženu izjavu o prigovoru. Europska komisija će provjeriti opravdanost obrazloženog prigovora te o istome obavijestiti Republiku Hrvatsku odnosno Ministarstvo poljoprivrede.

Prethodni članakZašto je (ne)zanimljiv med od uljane repice?
Sljedeći članakKako povećati urod i smanjiti korištenje zaštitnih sredstava?
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.