U Ministarstvu poljoprivrede je, 21. studenog 2013. godine, održana sjednica Stručnog savjeta za praćenje stanja u ovčarskoj i kozarskoj proizvodnji na kojoj je razmatrano aktualno stanje u sektorima.

 

Predstavnicima Savjeta izložene su mogućnosti koje pružaju Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj (EAFRD) i Europski fond za jamstva u poljoprivredi (EAGF) iz kojeg se mogu povući sredstva za brojne aktivnosti. Djelatnici Poljoprivredne savjetodavne službe će, zajedno s djelatnicima Ministarstva poljoprivrede, na svojim zimskim predavanjima i radionicama davati informacije o dobrim poljoprivrednim i okolišnim uvjetima (GAEC uvjetima) i obaveznim zahtjevima za upravljanje (SMR -ovima), s obzirom da se dio istih već provodi, a dio će se početi provoditi s 1. siječnjem 2014. godine.

 

Nakon provedene rasprave, zaključeno je kako će se pojačati suradnja Hrvatske poljoprivredne agencije te Uprave veterinarstva i sigurnosti hrane Ministarstva kako bi se intenziviralo označavanje ovaca i koza. Preispitati će se mogućnosti uvođenja fleksibilnijih uvjeta klanja na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (poput pokretnih klaonica), koje bi smanjili troškove i olakšali proizvodnju. S obzirom na problem otkupa vune, konzultirat će se zemlje u okruženju kako bi se razmotrila mogućnost kvalitetnog zbrinjavanja i organiziranog otkupa, po uzoru na njihova iskustva.

 

U rad Savjeta za ovčarsku i kozarsku proizvodnju imenovani su predstavnici Ministarstva poljoprivrede (predsjednica Savjeta zamjenica ministra Snježana Španjol, Miljenko Rakić, potpredsjednik Savjeta), Hrvatske poljoprivredne agencije, Hrvatske poljoprivredne komore, Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske veterinarske komore, Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, Hrvatskog saveza uzgajivača ovaca i koza te tvrtki Vindija d.d., MI Braća Pivac d.o.o., Kurilovčan d.o.o., Ravlić, UTD, Paška sirana d.d., Mesarsko -trgovački obrt Mesnice Šakić i Sirana Gligora.

 


 

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakU Republici Hrvatskoj uzgajaju se 4 izvorne i zaštićene pasmine konja
Sljedeći članakNova tvornica tvrtke Sardina d.o.o. u Postirama na Braču osvaja Svjetsko tržište
gospodarski
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.