U organizaciji Društva agrarnih novinara (DANH) i Zbora agrarnih novinara HND-a, 31.08. je održan okrugli stol na temu što poljoprivrednici očekuju od buduće vlade. 

Obzirom na zanimljivu tematiku, bilo je za očekivati i veliku posjećenost okruglog stola na kojem su nazočili Goran Pajnić, predsjednik Grupacije poljoprivrede i prehrambene industrije pri HUP-u, Toni Raič, vlasnik tvrtke Stočarstvo Raič iz Gudovca koja se bavi tovom junadi, Drago Rusmirović, vlasnik tvrtke Protein iz Bobote koja u vlastitim tovilištima i kooperaciji godišnje proizvede više od 20 tisuća tovljenika, Stjepan Sabljak, direktor Koke iz Varaždina, Stjepan Trcak, vlasnik Agrozeline iz Komina, tvrtke s velikim investicijama u tovilišta za svinje , Ružica Vukovac iz Velike Kopanice, vlasnica OPG-a (proizvođači mlijeka), Dominik Zeko, vlasnik tvrtke Eko Vedrine iz Gospića, ekonomist rođen u Hamburgu, a nakon što je prodao softverku tvrtku došao je živjeti u Hrvatsku i u Medku gradi farmu mliječnih krava. Okruglom stolu prisustvovali su i  predstavnici svih većih političkih stranaka, od kojih su neki navodili kako već imaju strategiju, te kako ona stoji na njihovim službenim stranicama.

Stjepan Trcak, dr.vet.med., naglasio je na početku Okruglog stola kako se u posljednje vrijeme dosta izvozi na tržište Europske unije kao što su i očekivali, te zbog prilagođavanja zahtjevima unije, dosta farmi stoji poluprazno. Svinjogojci su ostali bez početnog kapitala, da nisam investirao, i da sam ostao raditi kao što sam i krenuo, a to je kod kooperanata, ne bih imao problema s kreditima i bankarima, koji su dali odbijenice u reprogramu, a stalno su nudili financiranje, spomenuo je Trcak. Dominik Zeko naglašava kako je u Lici veliki problem u rascjepkanom, neuređenom i nesređenom zemljištu, a ne provode se niti mjere kažnjavanja zemljoposjednika koji imaju zapuštene parcele. Na okruglom stolu spomenuto je da je velika prednost hrvatskog svinjogojstva “non GMO” uzgoj, ta da treba još više raditi na zaštiti izvornosti.

Vrijeme je za novu strategiju hrvatske poljoprivrede, imam osjećaj da je Program ruralnog razvoja izrađen za velike proizvođaće, a ne male OPG-e kojih ima sve manje. Odluke svih dosadašnjih vlada su nas pregazile, i iz statističkih podataka vidi se dramatičan pad proizvođaća mlijeka, navodi Ružica Vukovac.

Obzirom na mnoge problem, zaključak okruglog stola jest da Hrvatskoj treba novi strateški dokument koji treba obuhvatiti što više podataka kako bi se dobio novi proizvod koji bi time dobio novu vrijednost, da se osnuje agro banka s manjim kamatama, da se poveća trenutna nedostatna proizvodnja (veliki su fiksalni i parafiskalni nameti), a od buduće vlade se očekuje koncenzus i da poljoprivreda napokon dobije mjesto kakvo zaslužuje.

 

Ivan Stupnišek, mag.ing.agr.

Gospodarski list

Prethodni članakKupnja državnog zemljišta i prava dosadašnjeg najmoprimca
Sljedeći članakRazvod i nagodba o uzdržavanju
Ivan Stupnišek, mag. ing. agr.
Rođen 1985. g. u Zagrebu, gdje završava osnovnu i srednju školu za dentalnog tehničara, te poslije pripravničkog staža u Stomatološkoj poliklinici Perkovčeva u Zagrebu upisuje preddiplomski studij Agroekologija na Agronomskom fakultetu, zatim diplomski studij Ekološka poljoprivreda i agroturizam koji završava 2012. g. Stručnu praksu i terenski rad obavlja na Zavodu za opću proizvodnju bilja u okviru projekta prof. dr. sc. Milana Mesića „Gnojidba dušikom prihvatljiva za okoliš“, Zavodu za voćarstvo (stručni projekt) te Zavodu za poljoprivrednu zoologiju (stručni projekt). Od 2014. urednik u Gospodarskom listu; autor nekoliko stručnih i znanstvenih članaka. Prijašnje radno iskustvo u DTC Sertić na radnom mjestu supervizora, B2B kampanje, ljudski resursi. U Stil pekarni radio kao prodajni predstavnik tijekom studija. U Interpunktu tijekom studija radio u marketingu (telesales), te u Bogadura grupaciji kao voditelj evenata za razne klijente. Služi se engleskim i osnovno španjolskim jezikom. Područja interesa: precizna i ekološka poljoprivreda, obnovljivi izvori energije, integrirana zaštita bilja, stočarstvo, peradarstvo, ljekovito bilje, nove tehnologije, PR i marketing, novinarstvo. Znanstvene publikacije: https://www.bib.irb.hr/pregled/profil/38362