21. listopada 2021., svečano je otvorena Ambienta, 48. međunarodni sajam namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije i 3. Art Fair Zagreb, umjetnički sajam. Sajmovi se održavaju od 21. do 24. listopada u Zagrebu. Ovaj nacionalni središnji promotivni događaj drvnoprerađivačke i industrije namještaja na 6.500 kvadrata izložbenog prostora omogućuje prezentaciju 125 izlagača iz Hrvatske, Austrije, Bosne i Hercegovine, Italije, Libanona, Njemačke, Poljske, Slovenije i Turske.

-Postoji prostor za rast i razvoj hrvatske drvnoprerađivačke i industrije namještaja, a podaci za ovu godinu ulijevaju optimizam. Ukupan prihod poslovnih subjekata u preradi drva i proizvodnji namještaja u 2020. iznosio je gotovo 14 milijardi kuna. Pokrivenost uvoza izvozom bila je čak 152 %. U odnosu na isto razdoblje prošle godine, izvoz proizvoda prerade drva rastao je za gotovo 30 %. Izvoz namještaja više od 22 %, izjavila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Istaknula je da više od 11 % zaposlenih u našoj prerađivačkoj industriji čine upravo zaposleni u ovim industrijama. Njihov udio u prerađivačkoj industriji hrvatskog gospodarstva gotovo 8 %.

Poslovnim subjektima koji obavljaju djelatnosti prerade drva i proizvodnje do sada je dodijeljeno ukupno 143,8 milijuna kuna bespovratnih sredstava za investicijska ulaganja, dok je od 2017. do 2020. iz Programa ruralnog razvoja kroz operaciju 8.6.2. Modernizacija tehnologija, strojeva, alata i opreme u predindustrijskoj preradi drva odobrena potpora vrijedna više od 155 milijuna kuna. Razvoju ovih industrija u nadolazećem srednjoročnom razdoblju uvelike će pridonijeti i Nacionalni plan razvoja prerade drva i proizvodnje namještaja Republike Hrvatske za razdoblje od 2022. do 2030.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje