U Pitomači je u subotu, 2. listopada 2021. godine, održan Izbor za najuzorniju hrvatsku seosku ženu. Izboru je zajedno sa županom Virovitičko-podravske županije Igorom Androvićem, saborskom zastupnicom Vesnom Bedeković, europarlamentarkom Sunčanom Glavak, predsjednicom Odbora za poljoprivredu u Hrvatskom Saboru Marijanom Petir, načelnikom Općine Pitomača Željkom Grgačićem i predsjednicom udruge Uzorne Hrvatske Seoske Žene Katicom Pejak Jerleković nazočila i ministrica poljoprivrede Marija Vučković. Ona je ovom prilikom uručila nagrade pobjednici i pratiljama te održala prigodni govor.

Svake godine se diljem svijeta 15. listopada obilježava kao Dan seoske žene. Tim se povodom već 21 godinu zaredom birala u najuzornija hrvatska seoska žena. Ovoga puta u Pitomači, mjestu gdje je odabrana prošlogodišnja pobjednica.

Žiri sastavljen od čelnih osoba državnih institucija, imao je zadatak izabrati onu koja najbolje zadovoljava kriterije. Titulu najuzornije ponijela je Mateja Vranović iz Međimurske županije. Titulu prve pratilje ponijela je Matea Bello iz Požeško-slavonske županije. Titulu druge pratilje ponijela je Marijana Svetić iz Ličko-Senjske županije.

-Čestitam od srca pobjednicama i svim sudionicama ovog izbora koje su također, zahvaljujući važnoj ulozi koju imaju u društvu, pobjednice. Naime, svaka od ovih žena kontinuirano, požrtvovno i predano radi te unapređuje i uljepšava život na hrvatskom selu. U Ministarstvu prepoznajemo njihov značaj. Zbog toga Strategija poljoprivrede stavlja važan naglasak na element ravnopravnosti spolova u ruralnim područjima. Obaveza kao ministrice i veliko zadovoljstvo kao žene mi je podržavati ovakve izbore i stvarati prilike i prostor ovim iznimnim ženama da se predstave u punom sjaju. Nastaviti ćemo svesrdno davati svoju podršku, rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Istaknula je podatak kako je udio žena nositelja OPG-a u RH porastao s 13 % (2009. – 2011.), na 30 % u 2020. godini.

Prema pravilima Izbora, najuzornija hrvatska seoska žena je hrvatska državljanka. Ona živi na selu, uživa ugled u svojoj sredini, ima lijepo uređeno kućanstvo i poljoprivredno gospodarstvo. Proizvodi poljoprivredne proizvode i/ili rukotvorine i/ili stvara umjetnička djela. U svojoj sredini žena je poznati borac za razvitak i napredak društvenog, kulturnog i gospodarskog života žene, obitelji i zajednice.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje