Povodom medijskih napisa vezanih za ukupan broj blokiranih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Ministarstvo poljoprivrede daje slijedeće pojašnjenje:

Zakonom o potpori poljoprivredi i ruralnom razvoju (od 31.10.2012.), koji je usklađen sa EU zakonodavstvom, isplata potpora obavlja se isključivo na žiroračun poljoprivrednog gospodarstva, što znači da se izravna plaćanja poljoprivrednicima unatrag dvije godine ne mogu više isplaćivati na račun posebnih namjena, tzv. zaštićeni račun, a isplata potpora može biti predmet ovrhe.

Prema podacima sa kojima raspolaže Ministarstvo poljoprivrede u 2014. godini izvršen je prijeboj poreznog duga za 12.808 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Dakle, od 185.713 OPG-a koji su registrirani u 2014. u Upisniku je 6,8 posto OPG-a kojima je Porezna uprava umanjila ili u potpunosti izvršila prijeboj naloga za isplatu potpore s iznosom poreznog duga.

Ipak, ima i OPG-a čiji su računi blokirani od strane drugih vjerovnika (teleoperatera, komunalnih poduzeća, banaka, leasing kuća…). Te podatke Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju analiziraju zajedno s Financijskom agencijom RH.

U nastavku dajemo broj registriranih OPG-ova u Upisniku poljoprivrednih gospodarstava po godinama:

 

 

Broj OPG-a u RH na dan 1.siječnja zadnjih 5 godina

1.1.2010

1.1.2011

1.1.2012

1.1.2013

1.1.2014

1.1.2015

 

Republika Hrvatska

OBITELJSKO GOSPODARSTVO

190.956

192.620

188.433

185.700

185.713

184.511

 

 

Prethodni članakNajava natječaja i predavanja za podmjere 4.1. i 4.2. – Osijek
Sljedeći članakKako spriječiti pojavu biljnih bolesti i štetnika u voćnjaku?
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.