4. svibnja 2022. svečano je obilježen Dan vatrogastva i Dana sv. Florijana u Državnoj vatrogasnoj školi u Zagrebu.

-Čestitam vatrogascima njihov dan i dan njihovog zaštitnika sv. Florijana. Zadovoljstvo mi je biti ovdje, odati počast i nastaviti pružati podršku. Ministarstvo poljoprivrede skrbi o hrvatskim šumama, jednom od najvrjednijih nacionalnih bogatstava. Stoga je nužno našim vatrogascima, čuvarima nacionalnog blaga, osigurati kvalitetne uvjete rada. Kroz Program ruralnog razvoja u sklopu Mjere 7 ugovorili smo 69 projekata izgradnje i/ili opremanja vatrogasnih domova u iznosu od 358 milijuna kuna. Kroz ulaganja u šumsku infrastrukturu kroz operaciju 4.1.1. ugovorili smo 143,5 milijuna kuna, izjavila je ministrica poljoprivrede.

Ministarstvo poljoprivrede je od 2017. godine vatrogasnim zajednicama s područja krša isplatilo više od 31,2 milijuna kuna. Također, slijedom sklopljenih sporazuma s HVZ-om za opremanje i osposobljavanje vatrogasnih zajednica za 2018. i 2019. godinu Ministarstvo je isplatilo oko 54,5 milijuna kuna. Do 2023. godine sukladno novom potpisanom Sporazumu s HVZ-om nastavlja s financiranjem opremanja i osposobljavanja vatrogasnih zajednica; i to u iznosu od oko 132 milijuna kuna.

Također treba spomenuti projekt „Modernizacija vozila vatrogasnih postrojbi Republike Hrvatske“ .Pri tome je nositelj projekta MUP. Ministarstvo poljoprivrede je sudjelovalo s iznosom od 37,9 milijuna kuna za sufinanciranje nacionalnog učešća. U projektu se izvršila nabava 94 različitih vatrogasnih vozila.

Jedna od najvažnijih mjera preventivne zaštite je izgradnja i održavanje šumskih i protupožarnih prometnica. Ona se financira iz sredstava naknade za korištenje općekorisnih funkcija šuma. Pri tome je dosad izvršeno radova održavanja prometnica u dužini od oko 530 km, za što je izdvojeno oko 65 milijuna kuna.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje