4. svibnja 2022. svečano je obilježen Dan vatrogastva i Dana sv. Florijana u Državnoj vatrogasnoj školi u Zagrebu.

-Čestitam vatrogascima njihov dan i dan njihovog zaštitnika sv. Florijana. Zadovoljstvo mi je biti ovdje, odati počast i nastaviti pružati podršku. Ministarstvo poljoprivrede skrbi o hrvatskim šumama, jednom od najvrjednijih nacionalnih bogatstava. Stoga je nužno našim vatrogascima, čuvarima nacionalnog blaga, osigurati kvalitetne uvjete rada. Kroz Program ruralnog razvoja u sklopu Mjere 7 ugovorili smo 69 projekata izgradnje i/ili opremanja vatrogasnih domova u iznosu od 358 milijuna kuna. Kroz ulaganja u šumsku infrastrukturu kroz operaciju 4.1.1. ugovorili smo 143,5 milijuna kuna, izjavila je ministrica poljoprivrede.

Ministarstvo poljoprivrede je od 2017. godine vatrogasnim zajednicama s područja krša isplatilo više od 31,2 milijuna kuna. Također, slijedom sklopljenih sporazuma s HVZ-om za opremanje i osposobljavanje vatrogasnih zajednica za 2018. i 2019. godinu Ministarstvo je isplatilo oko 54,5 milijuna kuna. Do 2023. godine sukladno novom potpisanom Sporazumu s HVZ-om nastavlja s financiranjem opremanja i osposobljavanja vatrogasnih zajednica; i to u iznosu od oko 132 milijuna kuna.

Također treba spomenuti projekt „Modernizacija vozila vatrogasnih postrojbi Republike Hrvatske“ .Pri tome je nositelj projekta MUP. Ministarstvo poljoprivrede je sudjelovalo s iznosom od 37,9 milijuna kuna za sufinanciranje nacionalnog učešća. U projektu se izvršila nabava 94 različitih vatrogasnih vozila.

Jedna od najvažnijih mjera preventivne zaštite je izgradnja i održavanje šumskih i protupožarnih prometnica. Ona se financira iz sredstava naknade za korištenje općekorisnih funkcija šuma. Pri tome je dosad izvršeno radova održavanja prometnica u dužini od oko 530 km, za što je izdvojeno oko 65 milijuna kuna.