Ministarstvo poljoprivrede je 22. veljače 2022. uputilo u postupak elektronskog savjetovanja s javnošću Natječaj za skladišne kapacitete za žitarice i uljarice iz Programa ruralnog razvoja; sve u cilju podizanja konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava u sektoru ratarstva i stočarstva. Ukupna vrijednost Natječaja iznosi 150 milijuna kuna. Pri tome je 90 milijuna kuna predviđeno za male i srednje korisnike te 60 milijuna kuna za velike korisnike.

Riječ je o Natječaju u sklopu operacije 4.1.1 „Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava, a ulaganja u izgradnju i opremanje novih i postojećih skladišta za žitarice i uljarice te sušare doprinijet će osiguravanju stabilnosti tržišta žitarica i uljarica te smanjenju gubitaka proizvođača zbog nižih cijena, kao i podizanju konkurentnosti domaćih ratara i stočara.

Prihvatljivi korisnici su fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika te proizvođačke organizacije priznate u sektoru žitarica ili stočarstva (govedine i teletine, mlijeka i mliječnih proizvoda, ovčetine i kozletine, svinjetine, mesa peradi).

Intenzitet javne potpore iznosi do 50 posto prihvatljivih troškova uz mogućnost uvećanja za dodatnih 20 posto za mlade poljoprivrednike, za ulaganje u planinskom području, području sa značajnim prirodnim ograničenjima ili ostalim područjima s posebnim ograničenjima ili za zajednički projekt.

E-savjetovanje je otvoreno za javnost do 28. veljače 2022. godine te dostupno na poveznici.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje