Na krajnjem istoku Hrvatske, u Iloku, otvoren je energetski učinkoviti pogon za preradu grožđa potpomognut sredstvima iz EU fondova. Poljoprivredna zadruga TRS projektom je ostvarila adaptaciju proizvodno – poslovne zgrade te je kupljena moderna oprema za destilaciju, oprema za sušenje voća i povrća kao i za proizvodnju prirodnog goriva

Završna konferencija projekta „Jačanje konkurentnosti i proizvodnih kapaciteta poljoprivredne zadruge TRS ulaganjima u digitalnu i zelenu tranziciju“ dijelom financiranog iz EU sredstava, održana je danas, 27. rujna u Iloku u prisutstvu predstavnika Županije i Grada te predstavnika medija.

Riječ je o završnom momentu projekta te predstavljanju nove proizvodno – poslovne zgrade građene s ciljem optimizacije proizvodnog procesa, povećanja izvoza te stvaranja novih radnih mjesta jačanjem zelenih i digitalnih kompetencija Poljoprivredne zadruge TRS. Sve to, vjeruje se, bit će postignuto adaptacijom energetski učinkovitijeg i ekološki prihvatljivijeg proizvodnog pogona, s poboljšanim pristupom osobama s invaliditetom, a održane su i edukativne radionice za sve zaposlenike prilikom rukovanja najmodernijom opremom.

Kako projekt obuhvaća nabavu i implementaciju nove proizvodne opreme, TRS je novu zgradu opremio uređajima za destilaciju, opremom za sušenje voća i povrća te opremom za proizvodnju prirodnog goriva za roštilj od trsova iz vinograda čime doprinose smanjenju nastanka otpada prilikom proizvodnje.

Ovakvo opremanje najmodernijim strojevima jača konkurentnost Poljoprivredne zadruge TRS, ne samo u Vukovarsko – srijemskoj županiji nego i šire, a samim time promovira ovaj kraj.

Važnost projekta za grad Ilok prepoznala je i gradonačelnica Marina Budimir te dodala da je jako važno da kom koji ostaje poslije prerade vina ne završi na njivama što dodatno narušava kvalitetu zemlje, nego ide u daljnju preradu iz koje nastaju ulje te brašno kao novi proizvodi Poljoprivredne zadruge TRS.

Upravitelj Zadruge Marijo Faletar izrazio je zadovoljstvo provedbom projekta, zahvalio svim suradnicima te istaknuo važnost EU projekata koji potpomažu male i srednje gospodarstvenike te ruralna mjesta RH.

Ukupna vrijednost projekta je 1.920.782,40 eura, od čega će se 675.830,39 eura financirati iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, a razdoblje provedbe projekta je od 30.09.21. do 30.09.23.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Materijal je isključiva odgovornost PZ TRS.

Prethodni članakU tijeku je berba grožđa u vinogradima kompanija Fortenova grupe
Sljedeći članakDođite na EKO MARKET!
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.