Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je održala u Županji sastanak s predstavnicima Uprave Hrvatske industrije šećera na temu aktualnosti u sektoru.  

Sudionici sastanka su naglasili procjenu pada prinosa šećerne repe zbog negativnog utjecaja suše. Također i probleme s porastom cijena inputa u proizvodnji. Pohvalili su i nastojanja Vlade RH da održi površine pod šećernom repom i proizvodnju šećera.

Šećerna repa je nužna sirovina za daljnju opstojnost proizvodnje šećera i od iznimne strateške važnosti za Republiku Hrvatsku. Također su i kultura koja ima značajnu ulogu u plodoredu, istaknula je ministrica Vučković danas u Županji.

Dodala je kako će u tom svjetlu ova Vlada i Ministarstvo razmotriti i dodatnu pomoć toj industriji u vremenima višestruke krize. Također, pokušati će kompenzirati eventualne gubitke, i putem posebne potpore namijenjene nadoknadi troškova energije sektoru prerade. Ona je u izradi te vrijedna 200 milijuna kuna. Prema svim dostupnim podacima kojima Ministarstvo raspolaže, šećera na domaćem tržištu ima dovoljno i nestašica ne bi trebalo biti.

U 2021. godini za ovu vrijednu kulturu kroz proizvodno vezane potpore isplaćeno je 35,6 milijuna kuna. Nastavak potpore u narednom razdoblju definiran je Strateškim planom 2023.-2027. Također i sredstva vrijedna 73,5 milijuna eura za daljnja ulaganja u sustave navodnjavanja.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji ugovorena su 4 projekta javnog navodnjavanja ukupne vrijednosti 206 milijuna kuna. Njima će biti obuhvaćena površina od 2 707 hektara. Na razini Hrvatske odobreno je 789 milijuna kuna potpore za 19 projekata sustava navodnjavanja. Oni obuhvaćaju površinu od oko 8.200 hektara. U postupak e-savjetovanja upućen je i poseban Natječaj vrijedan 63,5 milijuna kuna. On se odnosi isključivo na ulaganja u navodnjavanje na poljoprivrednim gospodarstvima. 

Kroz Program ruralnog razvoja do sada je u županiji ugovoreno 1,5 milijardi kuna. Isplaćeno je 1,2 milijardi kuna potpore. Prema prvim podacima Hrvatske industrije šećera proizvodnja šećera u tržišnoj godini 2021./2022. iznosi oko 135 tisuća tona šećera. To je u odnosu na prethodnu tržišnu godinu više za 7,2 %.