Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je održala u Županji sastanak s predstavnicima Uprave Hrvatske industrije šećera na temu aktualnosti u sektoru.  

Sudionici sastanka su naglasili procjenu pada prinosa šećerne repe zbog negativnog utjecaja suše. Također i probleme s porastom cijena inputa u proizvodnji. Pohvalili su i nastojanja Vlade RH da održi površine pod šećernom repom i proizvodnju šećera.

Šećerna repa je nužna sirovina za daljnju opstojnost proizvodnje šećera i od iznimne strateške važnosti za Republiku Hrvatsku. Također su i kultura koja ima značajnu ulogu u plodoredu, istaknula je ministrica Vučković danas u Županji.

Dodala je kako će u tom svjetlu ova Vlada i Ministarstvo razmotriti i dodatnu pomoć toj industriji u vremenima višestruke krize. Također, pokušati će kompenzirati eventualne gubitke, i putem posebne potpore namijenjene nadoknadi troškova energije sektoru prerade. Ona je u izradi te vrijedna 200 milijuna kuna. Prema svim dostupnim podacima kojima Ministarstvo raspolaže, šećera na domaćem tržištu ima dovoljno i nestašica ne bi trebalo biti.

U 2021. godini za ovu vrijednu kulturu kroz proizvodno vezane potpore isplaćeno je 35,6 milijuna kuna. Nastavak potpore u narednom razdoblju definiran je Strateškim planom 2023.-2027. Također i sredstva vrijedna 73,5 milijuna eura za daljnja ulaganja u sustave navodnjavanja.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji ugovorena su 4 projekta javnog navodnjavanja ukupne vrijednosti 206 milijuna kuna. Njima će biti obuhvaćena površina od 2 707 hektara. Na razini Hrvatske odobreno je 789 milijuna kuna potpore za 19 projekata sustava navodnjavanja. Oni obuhvaćaju površinu od oko 8.200 hektara. U postupak e-savjetovanja upućen je i poseban Natječaj vrijedan 63,5 milijuna kuna. On se odnosi isključivo na ulaganja u navodnjavanje na poljoprivrednim gospodarstvima. 

Kroz Program ruralnog razvoja do sada je u županiji ugovoreno 1,5 milijardi kuna. Isplaćeno je 1,2 milijardi kuna potpore. Prema prvim podacima Hrvatske industrije šećera proizvodnja šećera u tržišnoj godini 2021./2022. iznosi oko 135 tisuća tona šećera. To je u odnosu na prethodnu tržišnu godinu više za 7,2 %.   

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje