Nastavno na tekst i objavu novih natječaja za Mjeru 4.1.1. postavilo se pitanje kad će korisnici dobiti Odluke APPRRR za istu mjeru prijavljenu u 2018. godini (4.1.1. Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti PG – voće i povrće (SO od 6.000 do 250.000 EUR) natječaj aktivan do 17.10.2018.). Iako je obveza Agencije za 120 dana izdati Odluku o statusu projekta (da li je projekt prošao administrativnu kontrolu, odbačen ili prihvatljiv za financiranje) to se za dio projekata nije desilo, i dalje su na čekanju i ne zna se što će biti sa njima. U tom statusu poljoprivrednici ne mogu planirati ulaganja, a i ne mogu se javljati na nove natječaje tog tipa, osim ako odustanu od natječaja iz 2018. g. (što stvara novi trošak konzultantskih usluga koje su predfinancirane i ostale dokumentacije npr. građevinske). Slična je situacija i s projektima iz 3. natječaja za 6.3.1. Stoga smo zatražili službeni odgovor iz APPRRR.

Željeli bismo naglasiti da je produljenje rokova obrade natječaja za operaciju 4.1.1. VIP (SO 6.000-250.000 EUR) nastalo kao posljedica povećanja alokacije, čime se osiguralo financiranje većeg broja projekata. Obrada zahtjeva koji su inicijalno trebali proći bila je dovršena još tijekom 2019. godine, pri čemu treba naglasiti da je glavnina odluka ipak bila izdana u zadanim rokovima te su i korisnici mogli na vrijeme provesti svoje projekte. Nažalost, svako povećanje alokacije podrazumijeva i nešto dulju obradu, s obzirom da se paralelno obrađuju i ostali natječaji. Svim korisnicima koji su ostvarili pravo na potporu izdani su ugovori te oni koji nisu dobili ugovore mogu bez zadrške podnositi svoje prijave na natječaje za navedenu operaciju, dok se objava rang liste očekuje u sljedećih nekoliko dana. Što se tiče obrade zahtjeva iz trećeg natječaja za operaciju 6.3.1., inicijalna alokacija od 279 milijuna kuna se kroz dvije izmjene povećala na 474 milijuna kuna što je podrazumijevalo dodatnu obradu još 2.000 zahtjeva. I u navedenom slučaju, obrada inicijalno prihvatljivih zahtjeva bila bi gotova još tijekom 2019. godine. Povećanje alokacije provedeno je kako se korisnici ne bi morali ponovno javljati na natječaj, a zahtjevi se obrađuju sukladno tehničkim mogućnostima Agencije te se očekuje dovršetak obrade svih zahtjeva tijekom ljeta. Napominjemo da su i u ovom slučaju izdane odluke i ugovori za većinu korisnika, a da se sada izdaju onim korisnicima koji su inicijalno bili ispod crte. Povećanjem alokacije omogućeno je i tim korisnicima da dobiju sredstva bez čekanja na novi natječaj i trošenja dodatnih s”redstava na pripremu projekta” poručili su iz APPRRR-a.

Prethodni članakGospodarenje poljoprivrednim zemljištem – lutanja hrvatskih politika
Sljedeći članakUzgoj breskve na okućnici
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.