Ministrica poljoprivrede održala je 8. siječnja 2021. godine na Hvaru sastanak s predstavnicima Ministarstva kulture, županijskim vijećnicima te predstavnicima lokalne i regionalne samouprave na temu unapređenja lokalne poljoprivredne proizvodnje, s posebnim naglaskom na proizvodni potencijal Starogradskog polja, kulturne baštine pod zaštitom UNESCO-a, koje čini 15 % poljoprivredno iskoristivog zemljišta otoka Hvara, a koristi se samo 17 %.

-Sastanak je bio konstruktivan. Dogovorili smo već prve konkretne aktivnosti koje se mogu realizirati u kratkom roku. Također i zajednički rad i pružanje stručne i logističke pomoći za realizaciju projekata važnih za razvoj hvarske poljoprivrede te revitalizaciju Starogradskog polja. Vsljedeći tjedan ćemo u e-savjetovanje staviti prvi program potpore male vrijednosti za restauraciju poljoprivrede na poljoprivrednom zemljištu. Ono je istovremeno zaštićeno kulturno dobro. U suradnji s Ministarstvom kulture, Splitsko-dalmatinskom županijom i jedinicama lokalne samouprave pretvorit ćemo dosadašnja ograničenju u prednost, najavila je tom prilikom ministrica Vučković.

Najavljeni program potpore služit će kao poticaj lokalnim poljoprivrednicima da nastave ili započnu poljoprivrednu proizvodnju na Starogradskom polju. Bit će moguće financiranje geodetskih elaborata zbog usitnjenosti parcela. Zatim nabave odgovarajuće mehanizacije, posebne obrade tala; promjene namjene s obzirom na oštećenja, sadnje na zapuštenim površinama itd.

Na sastanku su predstavljene aktualne mogućnosti navodnjavanja iz Programa ruralnog razvoja. Također i one predviđene u budućem Strateškom planu ZPP za razdoblje 2023.-2027. Istaknuta je problematika vezana uz uzgoj lavande. Pri tomu je važno istaknuti da se čak 40 % hrvatske lavande sadi na Hvaru. Jedan od zaključaka jest i da će predstavnici HAPIH-a pružiti stručnu podršku pri izradi i realizaciji akcijskog plana za unapređenje uzgoja lavande. Također i pri uspostavi znanstveno-istraživačke infrastrukture za poljoprivredu hvarskog područja.

Također, ministrica Vučković je istaknula kako otočani izvrsno koriste EU sredstva namijenjena razvoju poljoprivrede i ribarstva. Tome u prilog govore podaci. U Jelsi je ugovoreno gotovo 90, a Starom Gradu više od 40 potpora namijenjenih razvoju poljoprivrednih gospodarstava i poslovanja iz Mjere 6 Programa ruralnog razvoja.