U sklopu bogatog programa 29. Osječkog proljetnog sajma u novootvorenom Gospodarskom centru, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) sudjelovala je u gastro show-u koji je organizirao Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole iz Osijeka s ciljem promocije lokalne gastronomije i strukovnih zanimanja.

Tako su pod budnim okom Damira Tomljanovića, renomiranog chefa i člana žirija MasterChefa, učenici i profesori iz Srednje strukovne škole Vinkovci pripremali jela od lokalnih slavonskih sastojaka. Oduševljeni prolaznici su imali prilike kušati rižoto od ragua od crne slavonske svinje i šumskih gljiva, domaće njoke s raguom od crne slavonske svinje te frigani smuđ s krumpir salatom i tartar umakom.

Uz degustaciju posjetitelji sajma imali su priliku čuti i pokoji savjet o sigurnosti hrane u kuhinji. 

U razgovoru s voditeljicom Mirnom Šmit, stručnjakinja iz HAPIH-ovog Centra za sigurnost hrane, Iva Dorić, objasnila je važnost pridržavanja osnovnih principa higijene hrane, osobito se osvrnuvši na redovito čišćenje kuhinjskih podloga i hladnjaka te pravilno odmrzavanje mesa, u hladnjaku ili uranjanjem u posudu napunjenu hladnom vodom. Uz to, bilo je riječi i o pravilnoj pripremi hrane koja, osim što pomaže očuvati sve nutrijente, štiti od nastanka potencijalno štetnih sastojaka. Hrana stoga ne bi trebala zagorjeti, već se peći do zlatno-žute boje. U hrani koja je bogata škrobom tako se smanjuje nastanak akrilamida, čija prisutnost u hrani predstavlja zabrinutost za nastanak karcinoma kod potrošača svih dobnih skupina. 

Više o ovim kao i drugim savjetima o sigurnosti hrane možete pronaći i u HAPIH-ovom kutku za potrošače.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje