Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je 4. travnja 2022. održala sastanak s predstavnicima ribarskog sektora udruženima u Hrvatsku poljoprivrednu komoru, Hrvatsku gospodarsku komoru i Hrvatsku obrtničku komoru, na temu aktualnih poremećaja na tržištu.

Glavna tema sastanka bile su mjere pomoći koje Ministarstvo poljoprivrede kontinuirano provodi iznalazeći rješenja za ribare s ciljem smanjenja  gospodarskih i socijalnih negativnih učinaka na sektor, kao i osiguranja likvidnosti, uslijed rastućih troškova proizvodnje. Predstavnici ribarskog sektora pohvalili su resorno Ministarstvo u tom pogledu, svjesni napora koje poduzimaju. Međutim, ukazali su na kontinuirani porast troškova u proizvodnji i preradi, prvenstveno u cijenama goriva i struje. Izrazili su zabrinutost za nastavak proizvodnje.

Trenutačno se provodi mjera pomoći u obliku državne potpore putem bespovratnih sredstava za ribare, uzgajivače u akvakulturi i prerađivače proizvoda ribarstva i akvakulture za izgubljeni prihod ili dodatne troškove, nastalima uslijed izvanrednih događaja. Za njenu provedbu planirano je ukupno 75 milijuna kuna, a rok za podnošenje zahtjeva je 15. travnja. U obradi su i mjere državne potpore male vrijednosti u ribarstvu; u vrijednosti od 30 milijuna kuna osiguranih u Državnom proračunu.

Također, intenzivno se radi na uspostavi novoga modela pomoći na razini EU. I to kroz novu Uredbu o Europskom fondu za pomorstvo, ribarstvo i akvakulturu. Od Europske komisije je i od strane hrvatskog Ministarstva poljoprivrede zatraženo žurno djelovanje i osiguravanje sredstava pomoći i kroz ovaj izvor. Novom Uredbom predviđena je mogućnost dodjele kompenzacijskih sredstava; za njega je osnovni preduvjet i temelj donošenje provedbene odluke od strane Europske komisije kojom će se utvrditi postojanje izvanrednog događaja, odnosno poremećaja na tržištu.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje