Na konferenciji za medije održanoj u zagrebačkom diWine Baru  najavljena je prva regionalna izložba ekoloških, organskih i biodinamičkih vina i maslinovih ulja pod nazivom VinEko, koja će se održati u Narodnom sveučilištu Dubrava u Zagrebu 10. prosinca 2022. s početkom u 12 sati.

Izložbu  organiziraju tvrtke diWine j,d,o,o, i Indugraf d.o.o. s ciljem skretanja pažnje javnosti na sve važniji trend ekološke i biodinamičke proizvodnje u poljoprivredi, naročito u proizvodnji vina i maslinovih ulja. Manifestacija je prvenstveno namijenjena vinskoj struci, HORECA sektoru te eno-gastro i lifestyle medijima, no otvorena je i za širu javnost, za sve ljubitelje dobre (i prirodne!) kapljice. Na izložbi će svoje proizvode prezentirati  dvadeset izlagača – vinara i maslinara.

Ekološka, organska i biodinamička proizvodnja rastući je trend u poljoprivredi na koji treba obratiti pažnju. Hrvatska trenutno ima 6.000 poljoprivrednika okrenutih ka ekološkoj proizvodnji, među kojima je sve veći broj vinara, od Istre do Plešivice, koji idu u pravcu biodinamike.

Iako smo imali jako malo vremena za pripremu, uspjeli smo okupiti 20 izlagača, vinara i maslinara iz Hrvatske i susjednih zemalja, no vjerujemo kako će dogodine ova izložba porasti. Jako smo ponosni na cjelokupni program manifestacije, a naročito na predavače koji spadaju u europski vrh stručnjaka relevantnih za teme biodinamike i prirodnih vina, izjavila je Irena Lučić, organizatorica izložbe.

Prvo predavanje 10. 12. 22. pod nazivom „O biodinamičkoj poljoprivrednoj praksi, biodinamičkoj proizvodnji vina te certificiranju Demeter standarda“ na rasporedu je u 14 sati, a zajednički će održati dr.sc. Dijana Posavec, ravnateljica Centra dr. Rudolfa Steinera, Zmago Petrič, direktor Guerila wines & Petrič d.o.o., Slovenija i Sergij Stancich, savjetnik Biodynamic Federation Demeter International. Drugo predavanje s početkom u 16 sati nosi naziv „Prirodna vina u ugostiteljstvu i na tržištu – pomodni trend ili održiva budućnost?“,  održat će Nenad Trifunović Vinopija, vodeći hrvatski vinski bloger i director of business development u tvrtci Wine&More. Osim predavanja, posjetitelji će imati prilike  naravno i kušati vina.

Uz VinEko izložbu organiziran je popratni program. Posjetitelje događanja očekuje živa svirka uz live duo Swing That Blues, nagradna tombola, a na raspolaganju je i info-relax-shopping kutak u kojem će se moći razgledati ponuda sponzora izložbe, odmoriti, nešto prigristi, popiti kavu te naposlijetku, iz pop-up-wine shopa ponijeti kući vina po podrumskim cijenama. VinEko izložba ima i umjetničku dimenziju. Bit će to izložba  radova izrađenih na platnu napravljenom od tropa grožđa.

Realizacija ove značajne manifestacije ne bi bila moguća bez podrške partnera i sponzora projekta. Prije svega to je Narodno sveučilište Dubrava, koje vodi Željko Šturlić, koje je organizatorima omogućilo besplatan izložbeni prostor i kompletnu infrastrukturu. Zatim, tu je i Hrvatska poljoprivredna komora.

 –Hrvatska poljoprivredna komora uvijek podržava poljoprivrednike u provedbi održivih politika. Upravo smo zbog toga prepoznali važnost VinEko izložbe, kao manifestacije koja skreće pažnju javnosti na važan trend održive poljoprivrede, s naglaskom na vinarstvo i maslinarstvo, izjavila je na konferenciji za medije Tomislava Hodalić, koordinatorica odbora za vinarstvo i vinogradarstvo Hrvatske poljoprivredne komore.

VinEko izložbu svesrdno je podržao i Centar Rudolf Steiner, koji vodi ravnateljica dr.sc. Dijana Posavec, te brojni sponzori među kojima i tvrtka Letina Inox koja će na izložbi predstaviti svoj biodinamički energizator razvijen upravo u suradnji sa Centrom Rudolf Steiner, te tvrtke Panonis i Green Cake – proizvođači ekoloških suhomesnatih proizvoda i slastica.

Ideja o organizaciji izložbe koja bi okupila ekološke i biodinamičke vinare i maslinare rodila se  kroz razgovor i druženje sa proizvođačima.U  tvrtci diWine prepoznali smo kvalitetnog partnera i suorganizatora s kojim se nadamo ostvariti dugoročnu suradnju, izjavio je Zoran Lutz, idejni začetnik izložbe i direktor tvrtke Indugraf d.o.o., suorganizator projekta.

Neka od ekoloških vina i maslinovih ulja koja će biti predstavljena na izložbi, kušala su se i na  konferenciji za medije. Kao vino dobrodošlice okupljene predstavnike medija dočekala je Marmor Collis, kupaža 7 piwi sorti moslavačke vinarije Glavica, dok su se u nastavku konferencije kušali Lovrec sivi pinot iz Međimurja koji posjeduje strogu  Austria Biogarantie certifikat, te plavac mali vinarije Opus iz najmlađeg hrvatskog vinogorja Komarna. Prisutne su oduševila i višestruko nagrađivana ekstradjevičanska maslinova ulja Kota iz zadarskog zaleđa koja je predstavio vlasnik Daniel Klinac:

Kada smo se upustili u proizvodnju maslinovog ulja znali smo da želimo proizvesti vrhunski proizvod. Zasadili smo 10.000 stabala masline na prethodno nikad obrađivanom području, a zatim smo proizvod usavršavali dok nismo potpuno bili zadovoljni kvalitetom i reakcijama kupaca.“

Više informacija o VinEko izložbi na društvenim mrežama tvrtke diWine:

https://facebook.com/DiWineProjectCroatia

https://www.instagram.com/diwine_project/

Medijski pokrovitelji izložbe su Gospodarski list i diWine Portal (https://www.diwine.com.hr/blog)

Uz kupljenu ulaznicu po cijeni od 100kn za jednu, odnosno 160kn za dvije osobe ostvaruje se pravo na neograničenu degustaciju. Predstavnici medija, vinski profesionalci, sommelieri i ugostitelji imaju besplatan ulaz uz pozivnicu, a udruge vinara i ljubitelja vina ostvaruju pravo na povlaštenu cijenu od 50kn po osobi. Ulaznice su u pretprodaji dostupne putem Entrio sustava kao i u diWine Baru, Ilica 93.  Uz kupljenu ulaznicu posjetitelji dobivaju na dar knjigu „Vinska abeceda“ o kultu pijenja vina kao i Kalendar sa popisom najznačajnijih vinskih događanja u Hrvatskoj.

Foto: Željko Novaković

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje