Na konferenciji za medije održanoj u zagrebačkom diWine Baru  najavljena je prva regionalna izložba ekoloških, organskih i biodinamičkih vina i maslinovih ulja pod nazivom VinEko, koja će se održati u Narodnom sveučilištu Dubrava u Zagrebu 10. prosinca 2022. s početkom u 12 sati.

Izložbu  organiziraju tvrtke diWine j,d,o,o, i Indugraf d.o.o. s ciljem skretanja pažnje javnosti na sve važniji trend ekološke i biodinamičke proizvodnje u poljoprivredi, naročito u proizvodnji vina i maslinovih ulja. Manifestacija je prvenstveno namijenjena vinskoj struci, HORECA sektoru te eno-gastro i lifestyle medijima, no otvorena je i za širu javnost, za sve ljubitelje dobre (i prirodne!) kapljice. Na izložbi će svoje proizvode prezentirati  dvadeset izlagača – vinara i maslinara.

Ekološka, organska i biodinamička proizvodnja rastući je trend u poljoprivredi na koji treba obratiti pažnju. Hrvatska trenutno ima 6.000 poljoprivrednika okrenutih ka ekološkoj proizvodnji, među kojima je sve veći broj vinara, od Istre do Plešivice, koji idu u pravcu biodinamike.

Iako smo imali jako malo vremena za pripremu, uspjeli smo okupiti 20 izlagača, vinara i maslinara iz Hrvatske i susjednih zemalja, no vjerujemo kako će dogodine ova izložba porasti. Jako smo ponosni na cjelokupni program manifestacije, a naročito na predavače koji spadaju u europski vrh stručnjaka relevantnih za teme biodinamike i prirodnih vina, izjavila je Irena Lučić, organizatorica izložbe.

Prvo predavanje 10. 12. 22. pod nazivom „O biodinamičkoj poljoprivrednoj praksi, biodinamičkoj proizvodnji vina te certificiranju Demeter standarda“ na rasporedu je u 14 sati, a zajednički će održati dr.sc. Dijana Posavec, ravnateljica Centra dr. Rudolfa Steinera, Zmago Petrič, direktor Guerila wines & Petrič d.o.o., Slovenija i Sergij Stancich, savjetnik Biodynamic Federation Demeter International. Drugo predavanje s početkom u 16 sati nosi naziv „Prirodna vina u ugostiteljstvu i na tržištu – pomodni trend ili održiva budućnost?“,  održat će Nenad Trifunović Vinopija, vodeći hrvatski vinski bloger i director of business development u tvrtci Wine&More. Osim predavanja, posjetitelji će imati prilike  naravno i kušati vina.

Uz VinEko izložbu organiziran je popratni program. Posjetitelje događanja očekuje živa svirka uz live duo Swing That Blues, nagradna tombola, a na raspolaganju je i info-relax-shopping kutak u kojem će se moći razgledati ponuda sponzora izložbe, odmoriti, nešto prigristi, popiti kavu te naposlijetku, iz pop-up-wine shopa ponijeti kući vina po podrumskim cijenama. VinEko izložba ima i umjetničku dimenziju. Bit će to izložba  radova izrađenih na platnu napravljenom od tropa grožđa.

Realizacija ove značajne manifestacije ne bi bila moguća bez podrške partnera i sponzora projekta. Prije svega to je Narodno sveučilište Dubrava, koje vodi Željko Šturlić, koje je organizatorima omogućilo besplatan izložbeni prostor i kompletnu infrastrukturu. Zatim, tu je i Hrvatska poljoprivredna komora.

 –Hrvatska poljoprivredna komora uvijek podržava poljoprivrednike u provedbi održivih politika. Upravo smo zbog toga prepoznali važnost VinEko izložbe, kao manifestacije koja skreće pažnju javnosti na važan trend održive poljoprivrede, s naglaskom na vinarstvo i maslinarstvo, izjavila je na konferenciji za medije Tomislava Hodalić, koordinatorica odbora za vinarstvo i vinogradarstvo Hrvatske poljoprivredne komore.

VinEko izložbu svesrdno je podržao i Centar Rudolf Steiner, koji vodi ravnateljica dr.sc. Dijana Posavec, te brojni sponzori među kojima i tvrtka Letina Inox koja će na izložbi predstaviti svoj biodinamički energizator razvijen upravo u suradnji sa Centrom Rudolf Steiner, te tvrtke Panonis i Green Cake – proizvođači ekoloških suhomesnatih proizvoda i slastica.

Ideja o organizaciji izložbe koja bi okupila ekološke i biodinamičke vinare i maslinare rodila se  kroz razgovor i druženje sa proizvođačima.U  tvrtci diWine prepoznali smo kvalitetnog partnera i suorganizatora s kojim se nadamo ostvariti dugoročnu suradnju, izjavio je Zoran Lutz, idejni začetnik izložbe i direktor tvrtke Indugraf d.o.o., suorganizator projekta.

Neka od ekoloških vina i maslinovih ulja koja će biti predstavljena na izložbi, kušala su se i na  konferenciji za medije. Kao vino dobrodošlice okupljene predstavnike medija dočekala je Marmor Collis, kupaža 7 piwi sorti moslavačke vinarije Glavica, dok su se u nastavku konferencije kušali Lovrec sivi pinot iz Međimurja koji posjeduje strogu  Austria Biogarantie certifikat, te plavac mali vinarije Opus iz najmlađeg hrvatskog vinogorja Komarna. Prisutne su oduševila i višestruko nagrađivana ekstradjevičanska maslinova ulja Kota iz zadarskog zaleđa koja je predstavio vlasnik Daniel Klinac:

Kada smo se upustili u proizvodnju maslinovog ulja znali smo da želimo proizvesti vrhunski proizvod. Zasadili smo 10.000 stabala masline na prethodno nikad obrađivanom području, a zatim smo proizvod usavršavali dok nismo potpuno bili zadovoljni kvalitetom i reakcijama kupaca.“

Više informacija o VinEko izložbi na društvenim mrežama tvrtke diWine:

https://facebook.com/DiWineProjectCroatia

https://www.instagram.com/diwine_project/

Medijski pokrovitelji izložbe su Gospodarski list i diWine Portal (https://www.diwine.com.hr/blog)

Uz kupljenu ulaznicu po cijeni od 100kn za jednu, odnosno 160kn za dvije osobe ostvaruje se pravo na neograničenu degustaciju. Predstavnici medija, vinski profesionalci, sommelieri i ugostitelji imaju besplatan ulaz uz pozivnicu, a udruge vinara i ljubitelja vina ostvaruju pravo na povlaštenu cijenu od 50kn po osobi. Ulaznice su u pretprodaji dostupne putem Entrio sustava kao i u diWine Baru, Ilica 93.  Uz kupljenu ulaznicu posjetitelji dobivaju na dar knjigu „Vinska abeceda“ o kultu pijenja vina kao i Kalendar sa popisom najznačajnijih vinskih događanja u Hrvatskoj.

Foto: Željko Novaković