“Vinski razgovori s Tomislavom Stiplošekom”, zabavno-edukativna interaktivna vinska radionica, prilagođena i vinskim znalcima i ljubiteljima vina koji tek uče, u svojem je 27. izdanju predstavila talijansku vinariju Castello di Gussago la Santissima. U kavani hotela Amadria Park Capital gost Tomislava Stiplošeka bio je Dario Čović, direktor tvrtke Stock Hrvatska. Ona je zadužena za uvoz i plasman ovih pjenušaca i vina na hrvatsko tržište.

Castello di Gussago se nalazi u Lombardiji, u vinskoj regiji Franciacorta. Dok pjenušci, po kojima je ova regija svjetski poznata, nose zaštićenu oznaku Franciacorta, mirna vina iz iste regije su manje poznata, ali itekako vrijedna interesa i nose oznaku Curtefranca.

Castello di Gussago nije velika vinarija; imaju 21 hektar vlastitih vinograda. U njima po ekološkim standardima, držeći do zaštite i razvoja bioraznolikosti u vinogradima, uzgajaju sorte: chardonnay; pinot crni; pinot bijeli; merlot; cabernet sauvignon; cabernet franc i cabernet carmenere. Grožđe se bere ručno, a u proizvodnji, koristeći kombinaciju konzervativne enologije i novih tehnologija, dobivaju karakterno sortna i visoko kvalitetna vina. Većinu njihove proizvodnje čine pjenušci, proizvedeni metodom vrenja u boci, a imaju i nešto mirnih vina.

Iz opusa vinarije, publika je kušala pjenušce: NobleBlanc Brut (100% chardonnay); NobleNoire Brut (Blanc de noir, 100% pinot crni); Club Cuvée Brut Satèn Millesimato 2014 (100% chardonnay); Rosè Inganni Extra Brut Millesimato (100% pinot crni); mirno crveno vino Pomaro, cuvée merlota (40%), cabernet sauvignona i cabernet franca (50%) i cabernet carmenérea (10%).

Reakcija publike na kušana vina bila je iznimno dobra. Smatraju da sva imaju odličan omjer cijene i kvalitete jer, kao što kaže kolega Julio Frangen, Franciacorta je “talijanska Šampanja”. Svima se posebno svidio NobleNoire Brut, bijeli pjenušac od sorte crnog pinota. Dovoljno svjež, kremast, lagan i elegantan, a ipak ozbiljan pjenušac punog tijela i dugog aftertastea.

Pjenušci uz svaki slijed kroz cijeli ručak

Ženski dio publike, posebno kolegica Đurđica Marković, reagirao je da su to fantastični pjenušci za svaki početak dana. Smatra da bi se trebali posluživati uz doručak. Međutim, Stiplošek je istaknuo kako su to vrlo “food friendly” pjenušci. Daju se jako dobro sljubiti s cijelom paletom jela i to ne samo s laganim predjelima. Neki od njih i s ozbiljnijim jelima poput tuna steaka ili sličnog. Vinarija Castello di Gussago ima tu zanimljivost da njihovu paletu pjenušaca možemo posluživati po jedan uz svaki slijed kroz cijeli ručak ili večeru. To je posebno dobro za ljubitelje pjenušaca, kao što je i on sam.

Na “Vinskim razgovorima” se tradicionalno poslužuju plate sa sirevima i suhomesnatim proizvodima. Ovog puta su domaćini uz talijanske pjenušce odlučili poslužiti i talijanske delicije. Amadria Park je sinonim za toplu obiteljsku atmosferu i posebnu pažnju za svaki detalj. Tako i u odabiru vrhunskih gurmanskih delicija. Poslužili su pršut San Daniele. On je čuven po svojoj delikatnoj teksturi, malom postotku soli i slasnom okusu mesa i, uz njega, vrlo cijenjen i ukusan sir srednjeg dozrijevanja od ovčjeg mlijeka, Pecora Vera, iz moderne sirane obitelji Busti koja proizvodi sireve po starim receptima.

Vinski razgovori su završili uz dižestiv, ali nije to bio još jedan pjenušac, nego Stock 84 XO koji je jako lijepo zaokružio druženje. Ovaj vinjak ima izvanredan balans najkvalitetnijeg mediteranskog grožđa. Pruža bogat i intenzivan okus s komplementarnim tonovima dima i visokom aromatskom složenošću. Odležava i dozrijeva u hrastovim bačvama osam godina što mu daje visoku kvalitetu i tamnu jantarnu boju zlatnog odsjaja.

Dario Čović, predstavnik Stocka, tvrtke koja je i vlasnik vinarije, istaknuo je kako se oni bave prvenstveno žestokim pićima. Kroz posao sve više otkriva vinski svijet te otkriva koliko su vina zanimljivija, možemo reći i egzotičnija za rad. Izrazio je zadovoljstvo povratnom informacijom od publike koja je pohvalila vina. To mu je još jedan dokaz da su na dobrom putu. Sad se samo treba truditi dobiti ozbiljnije količine tih vina za hrvatsko tržište, kako bi bila dostupna u što više boljih restorana i vinoteka.

Vinarija Castello di Gussago la Santissima je prva vinarija u sklopu Vinskih razgovora. Ona nije iz naše regije, ali to svakako zaslužuje kvalitetom vina, relativno pristupačnim cijenama u odnosu na tu kvalitetu i ono što je najbitnije – vinarija je iznimno turistički orijentirana, istaknuo je Tomislav Stiplošek. Pitali smo ga i za komentar o kušanim vinima.

Osobno, najviše me se dojmio pjenušac Club Cuvée koji ima prave šampanjske note u sebi. Posebno iznenađenje mi je bilo crveno vino Pomaro – fantastična kupaža, iznimno elegantna, za koju nikad ne bi rekli da ima čak 15% alkohola, rekao je.

Kad će se održati sljedeći “Vinski razgovori s Tomislavom Stiplošekom”, ne zna se. Sve ovisi o epidemiološkim prilikama. U međuvremenu, Stiplošeka i njegov tim možete naći u caffe baru “Naša priča” gdje priprema vrlo zanimljivu ponudu. I da, svakako posjetite Amadria Park Capital – u sofisticiranom, elegantnom ambijentu restorana Capital možete uživati u vrhunskim gurmanskim delicijama chefa Ivice Fajta, u luksuzno uređenom lobby baru svakako kušajte Capital Cocktail – koktel kuće. Uživate li u dnevnom ritualu ispijanja kave i pravom doživljaju bečke/zagrebačke kavane, oduševit će vas Caffé Capital.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakKrenite u potragu za čarobnim božićnim keksićima u prvoj slikovnici iz biblioteke Slatkopedija
Sljedeći članakMinistarstvo poljoprivrede predložilo uključenje ribe u školsku prehranu
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.